Lyssna

Kyrkoval 2025

Här hittar du information om kyrkovalet

Kyrkovalet äger rum 8-21 september 2025. 

Vad du röstar på i kyrkovalet är helt upp till dig. Men du röstar av en anledning – du röstar på det du tror på. 
För gemenskap, för kärlek – för en ljusare framtid.

Vanliga frågor

Varför ska jag rösta?

Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund med 5,5 miljoner medlemmar. Den är demokratiskt uppbyggd, vilket innebär att det är ytterst medlemmarna i Svenska kyrkan som avgör hur kyrkans regelverk utformas. Detta genom att lägga sin röst på den nomineringsgrupp som de vill ge sitt förtroende till. Därigenom ges var och en som tillhör kyrkan möjlighet att påverka hur församlingen ska fullgöra sin grundläggande uppgift och hur stiften och den nationella nivån ska främja den uppgiften. Den breda delaktigheten i kyrkans styrelse har också sin grund i kristen människosyn och det gemensamma ansvaret, på dopets grund, för kyrkans alla angelägenheter. 
Mer information om kyrkovalet hittar du här: Om kyrkovalet - Kyrkovalet 

Vad ska jag rösta på?

Kyrkovalet består av tre val: val till kyrkomötet (nationell nivå), val till stiftsfullmäktige (regional nivå) och val till kyrkofullmäktige (lokal nivå). I respektive val ställer olika nomineringsgrupper upp, information om vilka som ställer upp i Tyresö kommer publiceras på: Nomineringsgrupper och kandidater - Kyrkovalet 
Det är upp till dig att avgöra vem och vad du vill rösta på, och det är upp till nomineringsgrupperna att informera vad de står för. 
Mer information om de tre valen hittar du här: Tre olika val - Kyrkovalet 

Hur vet jag vilken vallokal jag ska gå till?

På röstkortet står det vilken församling du tillhör, vilket valdistrikt och vilken vallokal som hör till ditt distrikt. Röstkorten skickas ut per post i slutet av augusti. Om du är osäker kan du fråga en valförrättare som hänvisar dig rätt. Om du av misstag befinner dig vid fel lokal kan du på valdagen gå till närmsta lokal för förtidsröstning och rösta. I Tyresö finns fem valdistrikt med namnen Tyresö 1–5. 

Varför kan jag inte rösta i alla vallokaler?

I vallokalen finns en röstlängd med information om vilka som är röstberättigade i det valdistriktet. I Tyresö församling finns fem valdistrikt, där en kartindelning avgör vilka områden som hör till vilket distrikt. Om du är skriven i exempelvis Bollmora kan du därför inte rösta i en av Trollbäckens kyrkas vallokaler. Däremot kan du förtidsrösta i alla tre lokaler för förtidsröstning, även på valdagen. 

Vad innebär det att förtidsrösta?

Vid förtidsröstning lägger röstmottagaren ner valkuverten tillsammans med röstkortet i ett fönsterkuvert som sedan skickas till respektive stift eller församling/pastorat. På röstkortet står det vilket distrikt det ska skickas till. Förtidsrösterna kommer sedan att räknas i samband med den preliminära rösträkningen i vallokalerna 21 september. Därför kan du förtidsrösta i vilken lokal för förtidsröstning som helst, i hela Sverige! Med undantag från budröstning, där behöver budet gå till en lokal för förtidsröstning som tillhör väljarens församling.  
Vid röstning i en vallokal läggs rösterna ner direkt i valurnan, därför är röstkortet inte ett måste. Däremot ska du ha med dig legitimation, om ingen annan kan intyga din identitet. 

Vad räknas som legitimation?

Körkort, pass, ID-kort, eller annan handling som kan styrka din identitet. Du kan även använda e-legitimation med BankID och Freja eID+. 
Om du är känd för församlingen kan en valförrättare som känner dig intyga din identitet. Du kan även följa med och intyga någon annans identitet. Vid intygande av annans identitet antecknas dennes personnummer i protokollet. 

Vill du vara med och arbeta med kyrkovalet 2025?

Den 21 september är det kyrkoval. Tyresö församling söker dig som är villig att – mot ersättning – göra en insats för kyrkans demokratiska organisation.

Om kyrkovalet

I kyrkovalet röstar väljarna om vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren.

Vill du kandidera i kyrkovalet?

Var med och påverka Svenska kyrkans framtid. Ställ upp som kandidat.

För nomineringsgrupper

Information som vänder sig till nomineringsgrupper i kyrkovalet.

Kontakt

Har du frågor om kyrkovalet kan du kontakta oss via e-post. Svar på många frågor hittar du även här på webbplatsen.

Så röstar du

Information om hur, var och när du kan rösta i kyrkovalet.