Patos - Elviras disciplinerade väg mot målet

Europas snabbaste 16-åring är från Trollhättan. Och hon har siktet inställt på OS. Sedan i höstas går Elvira Tanderud elitidrottsgymnasium i Göteborg och tävlar för Ullevi FK. För att nå sitt mål krävs disciplin, noggrann planering och hård träning. – Min vardag skiljer sig kanske från hur det är för de flesta andra tonåringar, men jag trivs.

ELVIRA VAR ÅTTA år när hon började med friidrott. Efter att ha prövat på både dans
och gymnastik fastnade hon snabbt för sporten. Hon märkte att hon var snabb och fick höra att hon hade ett fint löpsteg, men var också bra i längdhopp.
– Men det har alltid varit sprint jag har tyckt om mest, förklarar Elvira. Sprinten gick bättre och bättre och eftersom jag skadade mig i längdhopp så la jag ner den grenen.

REDAN FRÅN START har sprintkarriären gått spikrakt uppåt. Hon vann Världsungdomsspelen på Ullevi som 12-åring, Götalandsmästerskapen när hon var 13  och följande år även Ungdoms-SM. I Sverigestatistiken har hon varje år varit
Sverigeetta i åtminstone engren. För närvarande är hon rankad etta i Europa, men hur känns det egentligen att vara Europas snabbaste 16-åring?
– Det känns bra. Det betyder att jag är på rätt spår. Mitt mål har alltid varit att bli bäst, men jag trodde kanske inte att det skulle gå så här bra redan nu. Tiderna jag gjorde i somras hade jag inte kunnat drömma om för ett år sen, säger Elvira.

I SEPTEMBER 2020 fick hon representera Sverige i Finnkampen och tävlade mot sprinters som är nästan tio år äldre än hon själv. Men det är inget som avskräcker.
– Det var något speciellt att få vara med i seniorlandskampen, men när man väl står på startlinjen spelar inte åldern någon roll utan då går man för den bästa möjliga placeringen. Jag tänker inte riktigt på att jag är så mycket yngre än vissa av dem jag tävlar mot, förklarar hon.

UNDER 2020 STÄLLDES många juniortävlingar in, så därför har de tävlingar Elvira ställt upp i nästan uteslutande varit mot seniorer.
– Det är så klart jätteinspirerande att få mäta sig med de bästa, men det har samtidigt varit lite tråkigt att inte köra ungdoms-SM och få möta jämnåriga.

NU ÄR TROLLHÄTTETJEJENS mål att komma till OS. När hon var yngre var det mer av en dröm, men ju bättre tider hon gör desto mer känns det som att drömmen kan bli verklighet.
– Jag vet att det är väldigt svårt att kvala till ett OS eller VM i sprint, men man får ta ett steg i taget och tänka att allt kan hända. Jag tror att det är viktigt att ha delmål på vägen som man jobbar mot, menar Elvira.
Hon kallar sig själv för en extrem tävlingsmänniska som går in hundra procent i allt hon gör.
– Jag vet att det krävs väldigt mycket för att kunna konkurrera med den absoluta världseliten. För att nå dit jag vill är det träning som gäller. Men det är inte bara träningen och idrotten som hon tar seriöst.
Skolan är viktig för Elvira och i höstasbörjade hon på Naturvetenskapsprogrammet på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg. Det är Sveriges största elitidrottsgymnasium. I hennes klass blandas elever som alla satsar på sina respektive sporter.
– Det är skönt att vi alla befinner oss i samma situation, så att vi kan stötta varandra. Alla har verkligen samma intresse och på rasterna sitter vi mest och pratar träningar av olika slag. Vi har alla liknande mål, så vi förstår varandra.

INNAN GYMNASIESTARTEN FANNS en oro om det skulle bli stressigt att hinna med allt; pendling till Göteborg, träningar och plugg. Men det har gått över förväntan, konstaterar Elvira.
– Jag trodde att det skulle vara svårare att få ihop allt än det faktiskt har varit. Jag trivs extremt bra med skolan och klassen och har märkt att om jag bara hänger med bra på lektionerna behöver jag inte lägga jättemycket tid på att plugga.

JUST NU ÄR skolan på distans och Elvira pluggar hemifrån, men under den gångna hösten var det långa dagar med både skola och träningar i Göteborg. Det tajta schemat går ihop tack vare mycket stöttning hemifrån.
– Vi har suttit varje kväll och planerat kläder, skor och vad jag ska ha med mig i matväg. Men vi kom snabbt in i det och fick till en rutin. Vi samarbetar bra här hemma, säger Elvira uppskattande och fortsätter;
– Det krävs mycket planering och disciplin för att klara av det här livet, men det är så himla kul att träna att det är värt det. Jag trivs väldigt bra med min vardag, trots att den kanske skiljer sig från hur det är för de flesta andra tonåringar.

ÄVEN OM MÅNGA tävlingar ställts in under det gångna året, så håller Elvira modet uppe. Hon har stora förhoppningar inför 2021.
– Jag hoppas att jag kvalar in till Finnkampen i år igen. Och Ungdoms-EM som ställdes in förra året har de lagt sista helgen i augusti, så det verkar som att det kommer bli av. Det kommer bli jättehäftigt att möta de bästa i Europa i min egen åldersklass.

Namn: Elvira Tanderud
Född: I Trollhättan
Ålder: 16 år
Gör: 2020 sprang hon 100 meter på 11,52. Det gör henne till snabbast i Europa i sin åldersklass. Till vardags läser hon det naturvetenskapliga programmet på elitidrottsgymnasiet Katrinelund i Göteborg, där hon också numer tränar och
tävlar för Ullevi FK.