Om musik i kyrkans gudstjänster, live och inspelad

Musik av många olika slag hörs i våra gudstjänster. Här kan du läsa om saker du måste tänka på för att församlingen ska följa de lagar om upphovsrätt som finns.

 

Livemusik i Svenska kyrkans gudstjänster

Vid gudstjänster i Svenska kyrkan är sång och instrumentalmusik framförd på orgel och andra instrument en omistlig del. Gudstjänst är här och nu, musiken klingar i det rum där gudstjänsten firas; med och för de människor som är där just då. Vår kyrka är en sjungande kyrka, livemusik är en av Svenska kyrkans 
kännetecken och något vi är stolta över. För att det ska fortsätta vara så finns i alla församlingar välutbildade kyrkomusiker som spelar och sjunger med och för församlingen. Detta gäller även vid dop, vigsel och begravning. Musikskaparna har rätt att få ersättning när musiken spelas och är därför organiserade i STIM, en musikorganisation som samlar låtskrivarnas rättigheter under ett tak. Svenska kyrkan och STIM har tecknat ett avtal som gäller retroaktivt, från den 1 januari 2015.

Komplettera med inspelad musik

De gånger livemusiken vid dop, bröllop eller begravning av någon anledning behöver kompletteras med inspelad musik gäller följande:

Spotify

Spotify har inte längre någon tjänst som vi kan använda i kyrkans gudstjänster.
Ett privat Spotifykonto får inte användas för att framföra musik i offentlig miljö utan får bara användas för "hemmabruk" för vänner. När det gäller hur många vänner som räknas så är det så många som ryms vid en dukning i hemmiljö, cirka 8-10 personer. Musiker och artister har rätt att få ersättning när deras musik spelas och deras rättigheter hanteras av Sami.

CD-skiva

Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD-skiva för att spela upp musik. CD-skivan måste dock vara original, privatpersonen får alltså inte ha bränt CD-skivan själv. Detta beror på att det lagliga stöd som finns för att bränna en CD-skiva för privat bruk inte sträcker sig till att spela upp musik från den vid gudstjänst eller kyrklig handling. De ”ljudkällor” som kyrkan lagligen får använda sig av vid gudstjänst och kyrklig handling måste vara ”original” och utgivna med upphovspersonernas samtycke. En bränd CD-skiva är inte ett original utgiven med upphovspersonens samtycke.

Lagligt nedladdad musik

Det är tillåtet att spela upp musik som är lagligt köpt och nedladdad från exempelvis iTunes.