Internationellt arbete

Svenska kyrkan grundar sitt internationella arbete i sin identitet som kyrka, som en del av en världsvid gemenskap. Vi tror på en Gud som tar ställning för den som är nedtystad eller lever i en utsatt situation. Vi ser varje människa som helig, med ett okränkbart människovärde. Vi ser människor som rättighetsbärare, inte behövande objekt. Detta präglar allt vårt arbete - vi vill stärka människors egen förmåga och möjlighet att förändra.

Internationellt arbete

När en människas friheter och rättigheter kränks, skadas eller förminskas – då kränks Gud. Jesus stod alltid på de mest utsattas sida. Därför är det alltid en utgångspunkt för kyrkans arbete att försvara människovärdet.

Vi människor får ta emot Guds förlåtelse när vi gjort fel mot någon annan. Det är kärnan i det kristna budskapet om försoning. Därför är det vårt uppdrag som kristna och kyrka att arbeta för fred och försoning över hela världen.

Enligt Bibeln har människor ett särskilt ansvar att förvalta och odla jorden. Därför arbetar Svenska kyrkan för hållbar utveckling i det internationella arbetet.

Kyrkor finns över hela världen. En del av dem är ekonomiskt rika, andra är fattiga på pengar men har kanske i stället ett rikt andligt liv, och ett mycket värdefullt arbete för socialt utsatta.  Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan.

Internationellt arbete i Tierps pastorat

Internationella gruppens uppgift i Tierps pastorat innebär att genomföra aktiviteter för insamling av medel samt att sprida information om det internationella arbetet. Arbetar med gruppen gör pastoratets diakon och de volontärer som blivit valda till uppgiften. Tierps pastorat avsätter årligen 0,5 - 1% av kyrkoavgiften för internationell mission. Dessutom tillkommer insamlade gåvor och kollekter. Bistånd till olika projekt och ändamål är inte välgörenhet utan internationell diakoni i handling. Det går därför inte heller att förutsäga storleken på framtida bistånd eller vart det riktas.

Nedanstående projekt är aktuella att stödja nu:

Utbildning leder till ett bättre liv!

I Rumänien lever 85% av romerna under fattigdomsgränsen. De bor i väldigt dåliga bostäder, isolerade från resten av samhället. Romerna möts av trakasserier och diskriminering och har ofta lite eller ingen utbildning. Svenska kyrkan stödjer ett socialt center som Franciskanerorden driver i staden Roman. Här erbjuds utbildning, arbetstillfällen, social integration och hälsovård.

En plats som hemma, fast borta!

Projektet stödjer Svenska kyrkan i Frankfurt/Main och deras arbete med barn och ungdomar. Församlingen där utgör en öppen dörr för barn och unga vuxna i Frankfurt. En mötesplats för alla, med körsång, fikastunder, förskola och språkundervisning.

Vill du delta i vårt Internationella arbete, anmäl ditt intresse här!

Carina  Vindeland

Carina Vindeland

Diakon, Tierps pastorat-personal

Mer om Carina Vindeland

Carina Vindeland är en av pastoratets två diakoner och har så varit sedan 2003. Hon rör sig mycket ute i verksamheten men har sin bas på Nathanaelgården i Tierp. Det som ger den största tillfredsställelsen med arbetet som diakon är när man får tillfälle att vara med att göra skillnad. Att man kan hjälpa till att visa på positiva möjligheter för folk i svårigheter. Hon söker sin sinnesro i naturen, gärna på långa hundpromenader.