Foto: Anders Gustafsson

PILGRIM

Sydöstra Jämtlands pastorat är som en järnvägsknut av pilgrimsleder. I skuggan av den mest kända S:t Olavsleden finns flera härliga pilgrimsleder här. På den här samlingssidan berättar vi mer om lederna, våra vandringar och satsningar. Välkommen att göra din personliga vandring! Hemsidan är under uppbyggnad.

Pilgrimsarbete i samarbete med

Vi har fått stöd från Tillväxtverket att röja, skylta och märka led, samt investera i dass och vindskydd.

Pilgrimsnyheter

Etapper på hemsidan uppdaterade med svårighetsgradering

Publicerad:

Som stöd för alla pilgrimsvandrare graderas våra etapper efter ett nationellt ramverk. Etapperna är nu uppdaterade på hemsidan med en färgnivå. Grön: Lättare. Blå: Medel. Röd: Svår. Obs! Utmed leden kan ett eller flera av inslagen förekomma.

Vi arbetar just nu med våra viktiga markägare

Publicerad:

Vi arbetar just nu med våra viktiga markägare. Vi har börjat med Kårböleleden och kommer att söka personlig kontakt med alla markägare för att prata om möjligt nyttjanderättsavtal för leden.

Entreprenörer sökes

Publicerad:

Vi söker entreprenörer som kan leverera dass och slogbodar längs Jämt-Norgevägen och Kårböleleden. Kontakta Helena Stridh, 076-139 43 03, helena.strid@svenskakyrkan.se

PASTORATETS PILGRIMSLEDER

Jämt-Norgevägen (grön)

Genom vårt pastorat går en del av Jämt-Norgevägen. Hela leden sträcker sig från Jämtkrogen till Trondheim innehållande fina naturupplevelser. I pastoratet börjar leden vid Gällö och viker sedan västerut till Revsund, Bodsjö, Näkten, Hackås kyrka och Ovikens gamla kyrka. Sedan går leden vidare genom kulturlandskapet med fäbodar i sikte, mot fjällvärlden för att slutligen nå norsk mark med slutdestination Trondheim.

Kårböleleden (gul)

Genom vårt södra område går Kårböleleden. Från Hogdalsbygden genom Knätten, Rätan – Klövsjö- Åsarna – Berg – Myssjö för att i Billsåsen, Oviken ansluta till Jämt-Norgevägen.

S:t Olavsleden (röd)

Den välkända S:t Olavsleden är totalt ca 580 km lång och sträcker sig mellan Selånger och Trondheim. Genom pastoratet passar leden förbi Bräcke, Gällö, Pilgrimstad, Brunflo och Ope.

Indalsleden (blå)

Leden går längs Indalsälven från Selånger till Lit, varvid den passerar några dokumenterade bitar i vårt pastorat. Från Krångede fram till Stugun är stora delar av leden dokumenterad, men inte uppröjd och markerad. Arbete med detta kommer att göras kommande år liksom dokumentation av delen Ragunda till Krångede.

Pilgrimscenter (svart)

Pastoratets pilgrimscenter ligger i Hackås och Gällö.

Pilgrimsvandringar 2023

Här presenterar vi planerade vandringar.

Pilgrimsföreläsningar 2023

Under året kommer vi erbjuda ett antal föreläsningar på temat pilgrim. Här hittar du vårens program.

Pastoratets pilgrimscenter

Välkommen in till ”en resa i historia och fantasi, där stillhet möter upplevelse”.

Pilgrimsfilmer

Här presenterar vi digitala inslag längs våra leder.