Foto: Anders Gustafsson

PILGRIM

Sydöstra Jämtlands pastorat är som en järnvägsknut av pilgrimsleder. I skuggan av den mest kända S:t Olavsleden finns flera härliga pilgrimsleder här. På den här samlingssidan berättar vi mer om lederna, våra vandringar och satsningar. Välkommen att göra din personliga vandring! Hemsidan är under uppbyggnad.

Pilgrimsarbete i samarbete med

Vi har fått stöd från Tillväxtverket att röja, skylta och märka led, samt investera i dass och vindskydd. 

Pilgrimsnyheter

Film om tips när du möter renar på fjället

Publicerad:

Niklas Johansson, renskötare i Tåssåsens sameby ger tips hur du ska göra när du möter renar under din pilgrimsvandring.

Nya dass och slogbodar längs våra leder

Publicerad:

Nu är snön snart borta och vi kommer under våren och sommaren att arbeta intensivt längs lederna med att få upp de 20 st dass och 5 st slogbodar (vindskydd med dörrar) som vi beviljats medel för från Tillväxtverket.

Pilgrimsvandringar 2024

Här presenterar vi planerade vandringar.

Sommaraktiviteter i Hackås pilgrimscenter

Under sommaren bjuder vi på flera aktiviteter i Hackås Pilgrimscenter. Arrangemangen är gratis och fika köper var och en i Himmelrikets café! Varmt välkomna!

Pastoratets pilgrimscenter

Välkommen in till ”en resa i historia och fantasi, där stillhet möter upplevelse”.

Pilgrimsfilmer

Här presenterar vi digitala inslag längs våra leder.

PASTORATETS PILGRIMSLEDER

Jämt-Norgevägen (grön)

Genom vårt pastorat går en del av Jämt-Norgevägen. Hela leden sträcker sig från Jämtkrogen till Trondheim innehållande fina naturupplevelser. I pastoratet börjar leden vid Gällö och viker sedan västerut till Revsund, Bodsjö, Näkten, Hackås kyrka och Ovikens gamla kyrka. Sedan går leden vidare genom kulturlandskapet med fäbodar i sikte, mot fjällvärlden för att slutligen nå norsk mark med slutdestination Trondheim.

Kårböleleden (gul)

Genom vårt södra område går Kårböleleden. Från Hogdalsbygden genom Knätten, Rätan – Klövsjö- Åsarna – Berg – Myssjö för att i Billsåsen, Oviken ansluta till Jämt-Norgevägen.

S:t Olavsleden (röd)

Den välkända S:t Olavsleden är totalt ca 580 km lång och sträcker sig mellan Selånger och Trondheim. Genom pastoratet passar leden förbi Bräcke, Gällö, Pilgrimstad, Brunflo och Ope. 

Indalsleden (blå)

Leden går längs Indalsälven från Selånger till Lit, varvid den passerar några dokumenterade bitar i vårt pastorat. Från Krångede fram till Stugun är stora delar av leden dokumenterad, men inte uppröjd och markerad. Arbete med detta kommer att göras kommande år liksom dokumentation av delen Ragunda till Krångede.

Pilgrimscenter (svart)

Pastoratets pilgrimscenter ligger i Hackås och Gällö.