Foto: Mikaela Eriksson

Pastoratet med över 50 dopklänningar

Att bära dopklänning är en fin och gammal tradition. I Sydöstra Jämtlands pastorat finns en imponerande samling med över 50 dopklänningar i varierande storlekar, färger, material och ålder. Möt församlingsassistent Lene som har ett brinnande intresse för detta och som berättar mer om utbudet och utlåning.

I Brunflo församling arbetar församlingsassistent Lene Jonsson sedan många år med barnverksamheten. Hon ansvarar även för utlåning av dopklänningar, ett uppdrag hon med glädje omfamnar.

 –Tror att mitt intresse för dopklänningar är för att jag själv aldrig fick ha en tjusig klänning, fluffig och full med spets, säger Lene. 

Inbjudande ateljékänsla

På Lenes kontor hänger ett 20-tal dopklänningar inplastade och prydligt uppradade på en klädställning. Rummet ger en varm och inbjudande ateljékänsla. I hallen intill hänger ytterligare 15 klänningar för utlåning.  Här finns klänningar i varierande storlekar, färger och ålder. En del är enkla i bomull och linne medan vissa har spets, broderier och är i organza från bland annat Italien och Spanien. Därutöver finns diverse hättor samt sidenband i palettens alla färger.    

Lene berättar att hon ser till att klänningarna och doprosetterna är i god vård, samt plockar fram allt vid dopsamtal.

Kostnadsfri utlåning

Det finns sammanlagt över 50 dopklänningar i våra 16 församlingar. Några har en lång tradition, medan flera är i nyskick. Pastoratet har exempelvis fått ett helt lager från en nerlagd syateljé i Upplands Väsby som Lene haft kontakt med i många år. Nu finns det  även två nysydda klänningar i storlek 104 och 92 i Fors och Ragunda för att möta efterfrågan till större barn.

I pastoratet kan man låna en dopklänning helt kostnadsfritt. Det finns även möjlighet att låna mellan församlingarna. Här nedan hittar du exempel på våra dopklänningar och kan även boka dop direkt på hemsidan.

Fakta om dopklänningen

  • Den långa dopklänningen symboliserar att barnet får växa in i tron. Den vittnar även om att Guds kärlek och nåd är större än vi kan förstå.
  • Den vita färgen förknippas med renhet och oskuldsfullhet.
  • Konfirmationen är en bekräftelse på dopet och då används symboliskt en konfirmandkåpa som också är lång och vit.

Dopklänningar

Här hittar du några exempel på dopklänningar som finns att låna kostnadsfritt i vårt pastorat. 

Boka dop direkt på hemsidan

Nu kan du enkelt och smidigt boka dop direkt på vår hemsida. Via tjänsten "Boka dop" kan du se alla lediga doptider och preliminärboka en tid.