Foto: Alex Giacomini/IKON

Konfirmera dig!

Välkommen till ett roligt år där vi tillsammans utforskar kristen tro och funderar över livets stora frågor genom lek, samtal, undervisning, kreativa övningar och gudstjänst. Konfatiden är ett minne för livet! Läs mer och anmäl dig till läsåret 2021/2022 senast 6 september.

Konfirmation 2021-2022

Infoträffar
- Träffa oss ledare och ställ frågor!

Tisdag 31 augusti kl. 19 i Älvängens kyrka
Torsdag 2 september kl. 19 i Nols kyrka

Livets stora frågor

Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmation handlar bland annat om att diskutera små och stora frågor tillsammans med andra. Vad är rätt och vad är fel? Finns Gud? Vem är jag? Är jag värd något? Vad ska jag tro på? Gick Jesus på vattnet? Vad står det i Bibeln? Får jag tvivla? Dessa och många andra frågor får du chans att ställa och fundera på under konfirmationsläsningen. Du får också möjlighet att lära känna nya människor och pröva på gemenskapen i kyrkan. Det år du fyller 14 får du erbjudande om konfirmationsläsning.

Olika grupper

Det finns olika konfirmationsgrupper. En del lockas av sommarlägren, medan andra hellre träffas några timmar varje vecka. Det finns också  en äventyrsgrupp med inriktning pilgrim. Tillsammans med övriga församlingar i Ale finns en grupp för dig i särskolan: VIP-gruppen. Vilken grupp du än väljer handlar det om att ha roligt, lära sig något nytt, våga växa och prata om de saker du normalt kanske inte pratar med dina kompisar om. Läs mer om grupperna här - och kontakta oss om du har frågor som inte besvaras här. ANMÄLAN SENAST 6 SEPTEMBER TILL ALLA GRUPPER!

Kontaktperson för konfan:

Benjamin Fryxelius

Benjamin Fryxelius

Starrkärr-Kilanda församling

Församlingsassistent, Älvängens kyrka

Vintergruppen 

Älvängens kyrka tisdagar kl. 16.00-18.00

Våra träffar börjar kl. 16.00 men om du vill kan du komma hit redan 15.30, för då ställer vi fram smörgåsfika för den som är hungrig. Vi träffas första gången i september och håller på till början av maj. Vi har inga träffar under skolloven.

När vi träffas pratar vi om olika saker som tex. Vem är Gud? Kärlek och Vänskap! Hur lever man livet på ett bra sätt?  Dessa teman funderar vi tillsammans på genom smågruppsprat, leker, sång, bön och mycket mer.  Vid vissa ämnen händer det att vi får besök av en gäst.

Läger

Vi åker på två helgläger under konfirmationstiden, ett i november och ett i april. Då får vi chans att lära känna varandra lite bättre, och hinner med fler olika aktiviteter än under veckoträffarna. Under lägren får vi mycket tid att både lära och umgås och ha roligt tillsammans, och de är en självklar och viktig del av konfirmationstiden.

En del av konfirmandtiden är att fira gudstjänst. Ibland går vi i kyrkan tillsammans, men de flesta söndagar väljer du själv vart du ska gå. Det finns många olika typer av gudstjänster att välja på och vi berättar om de olika alternativen.

Konfirmationstidens final är konfirmationen. Det är en festlig gudstjänst där släkt och vänner får vara med. Då visar vi upp något av vad vi har sysslat med under året, och säger ja till att ha med Gud i våra liv.

Viktiga datum

Anmälan senast: 6 september
Start:
28 september
Höstläger: 19-21 november
Vårläger: 22-24 april 2022
Konfirmation: 7 maj 2022

Sommargruppen

Söndagsträffar i Nols kyrka

Sommargruppen träffas en söndag i månaden i Nols kyrka mellan december och maj. Dessutom åker vi på två läger: ett helgläger i januari 2022 och ett tiodagarsläger i juni när skolorna slutat.

Gruppen är perfekt för dig som har ont om tid på veckorna under terminerna, men ändå vill konfirmeras. Dessutom blir det en speciell gemenskap när man får åka på läger ihop och bo tillsammans under ett antal dagar.

Viktiga datum

Anmälan senast: 6 september
Start:
14 november
Vinterläger: 21-23 januari 2022
Sommarläger: 17-27 juni 2022
Konfirmation: 4 juli 2022

Äventyrsgruppen med inriktning pilgrim 

Gillar du lite äventyr och utmaningar? Då är detta gruppen för dig. Vi utforskar livet under några lördagar och ett helgläger. Under Kristi himmelsfärdshelgen går vi en längre pilgrimsvandring, antingen i Sverige eller utomlands. Under konfatiden funderar vi över livet med oss själva, livet med Gud och Jesus och med våra medvandrare utifrån sju nyckelord. Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlighet och Delande.

Max antal: 15 konfirmander

Viktiga datum

Anmälan senast: 6 september
Start: 19 september
Höstläger: 1-3 oktober
Pilgrimsvandring: 24-29 maj 2022 (Du måste ta ledigt två dagar.)
Konfirmation: 4 juni 2022

VIP-gruppen

Konfagrupp för ungdomar i särskola. Vi erbjuder, tillsammans med övriga församlingar i Ale, en konfirmationsgrupp hösten 2021 för ungdomar födda 2005-2007.

För mer information om gruppen kontakta
Margareta M Jerrestrand, kyrkoherde Starrkärr-Kilanda församling
Tfn: 0303-444 000. 
SMS: 0766-499 000.
E-post: 
margareta.jerrestrand@svenskakyrkan.se

Måste jag tro?

Du måste inte kalla dig kristen och ha en tro för att komma till konfirmationssamlingarna. Men det är genom att lära sig mer om kristen tro som du har chansen att själv ta ställning. Den som vill kan låta tron växa vidare.

Måste jag vara döpt?

Du är välkommen till konfirmandutbildningen även om du inte är döpt. Ordet ”konfirmera” betyder ”bekräfta” och i den avslutande konfirmationsgudstjänsten bekräftar du ditt dop. Om du inte redan är döpt innan du ska konfirmeras kommer du överens med din konfirmationspräst om när och hur ditt dop ska ske.

Pröva på!

Är du osäker på om konfirmationsträffarna är något för dig? Anmäl dig och ta med dig en kompis och pröva några gånger. Det är bättre att testa än att missa något som är kul. Prata gärna med en kompis som är konfirmerad om vad hen tyckte om konfan.

Förälder/vårdnadshavare

Vi vill gärna träffa dig!

Att ha en konfirmand i familjen kan ställa krav på dig som förälder/vårdnadshavare. Vi uppmuntrar dig att våga diskutera, reflektera och ställa frågor om livet tillsammans med din tonåring! Du kommer att bli inbjuden till föräldramöten under terminens gång. PS Är du som vuxen nyfiken på konfirmation för egen del?
Vill du prata om kristen tro och existentiella frågor? Då är du varmt välkommen att höra av dig!

Ingela Fransson, diakon
Tfn: 0303-499 031. SMS: 0766-499 031
E-post: ingela.e.fransson@svenskakyrkan.se

 

Nätvandrarchatten för dig 12-25 år är öppen måndagar och onsdagar kl. 19.00-22.00: