Julen i Södermöre pastorat!

Nyhet Publicerad

Pandemi och rådande restriktioner kring den gör att årets julfirande i våra kyrkor ser annorlunda ut än vanligt. Det har vi varit beredda på hela hösten. Det hela blir enklare och med avskalat än brukligt. Grundprincipen är att vi inte får samla fler än åtta personer i kyrkorna åt gången. Vi kommer inte ha några körer eller solister med i gudstjänsterna.

Men vi har inte stängt. Vi vill bereda möjlighet för den som vill att komma till kyrkan och få del av evangeliet om Jesu födelse vid krubban, be och sjunga en psalm.

På julaftons förmiddag är kyrkor öppna (se annonsen för vilken och när) och vi erbjuder så kallade drop-in julböner enligt löpandebandprincipen. När det är ett följe på max åtta personer i kyrkan så samlar vi oss för en kortare samling med bön och sång vid krubban. När den är slut så får de som är inne gå ut så de som väntar utanför får möjlighet att komma in. Vi kommer att har ett kösystem utanför så man tydligt vet om man kan kliva in eller får vänta en liten stund utanför kyrkan. Runt om kyrkorna kommer vi också ha hängt upp en liten vandring kring julens händelser som man kan gå och titta på.

På Julaftons eftermiddag firas julbön i enkel form i Karlslunda. Max åtta i kyrkorummet då med.

På julnatten är också kyrkorna öppna (se annonsen för vilken och när) och även då erbjuder vi motsvarande sorts drop-in böner som på förmiddagen.

Juldagsmorgonens julottor är i Halltorp enligt drop-in principen som ovan (se annonsen) och i Mortorp firas två kortare miniottor en kl 7 och kl 8. Till dessa får man föranmäla sig till Jan Haglund (0480-770421).

Juldagens högmässa i Ljungby firas som planerat men som sagt med begränsningen på 8 personer i bänkarna.

Övriga dagar och gudstjänster i kalendariet kräver ingen förklaring, de är som det står.

Det är en märklig tid och ingen av oss har varit med om en sådan här situation tidigare. Hoppet och trösten ligger i att det är just till den här världen, så som vi har det med förvirring och ensamhet, sjukdom och oro som Jesu väljer att födas. För vår skull, för att vi inte ska förtvivla och gå under för att vi ska ha hopp, tröst och liv.