Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Delta i gudstjänster och andakter hemifrån

Nyhet Publicerad Ändrad

Söderhamn-Sandarne församling fortsätter att fira gudstjänst, men inte med fler än 50 deltagare. För en del sätter sjukdom, sjukdomssymptom och rekommenderad karantän hinder i vägen för det vanliga gudstjänstfirandet. Kanske kan gudstjänst i radio, tv eller via nätet vara ett alternativ.

Andakter och gudstjänster i radio och tv

Morgonandakter i Sveriges Radio Hör senaste sändningen och tidigare här

Gudstjänster i Sveriges Radio Hör senast sända gudstjänsten här och hitta tidigare 

Gudstjänster i Sveriges Televison Se senaste sändningen och tidigare här

Andakter och gudstjänster på webben

Under stilla veckan och påsken kommer gudstjänster att sändas på webben från Uppsala domkyrka. En extra insats på grund av att coronaviruset hindrar många från att komma till sin kyrka och för att det kommer att saknas vanliga offentliga gudstjänster i många församlingar.

Från Sankt Ansgars kyrka i Uppsala finns sedan länge gudstjänster inspelade. Efter varje söndag eller annan helgdag med högmässa läggs en ny inspelning ut på nätet. Lyssna här

Katarina församling i Stockholm har också regelmässigt spelat in gudstjänster i flera år. De visas på församlingens Youtube-kanal.

Flera utlandsförsamlingar har börjat sända direkt eller spela in gudstjänster och andakter. Som Svenska kyrkan i London till exempel. 

Det finns poddradio på svenska med andakter och betraktelser. En av dessa är Bönepodden från Löftadalens pastorat.

Svenska kyrkan i Umeå lägger ut tankar för dagen: En minut liv - varje dag. En grupp präster delar på uppgiften att säga något kort och angeläget. Se och hör dem här

 

Från Mariakapellet i kyrkokansliet i Uppsala sänds andakter direkt flera gånger i veckan via Facebook

Från Taize sänds andakter varje dag, också bröderna där använder Facebook.

Biskop Johan Dalman publicerar en video inför varje helg. Se och hör honom här

Biskop Mikael Mogren har en sida på Facebook där han bjuder in till kort andakt varje dag.

 

Biskop Karin Johannesson delar goda ord för andling återhämtning. Se och hör henne.

Hitta fler digitala andakter och gudstjänster

Mobilappen Kyrkguiden för både iPhone och androidtelefoner är gratis och finns där appar kan laddas hem.  I appen Kyrkguiden finns ett kalendarium som det går att söka i. Sök med ordet ”digital” och få en lista med alla digitala andakter och gudstjänster. För de flesta finns en kort info som berättar om det är en sändning på Facebook, på YouTube eller annan kanal på nätet. 

På webbplatsen Livet i Svenska kyrkan finns en sida som listar svenskkyrkliga digitala kanaler, sändningar och poddar. Senast sidan uppdaterades fanns här fler än 70-länkar till olika slag inspelningar och program.

Använd din psalmbok

Har du en egen psalmbok, använd den för din andakt i hemmet och för att följa med i det du hör och ser i radio, tv eller på nätet. 

Surfa in på Stora Nätpsalmboken och välj en psalm, att lyssna på, att läsa, att sjunga. Se och hör psalmer på en YouTube-kanal som heter Psalma. På Spotify finns flera listor med psalmer. Som den här listan.och den här speciellt för fastan och stilla veckan. Fler än 10 Spotify-listor till att välja mellan.

Psalmboken har en bönbok och här finns evangelieboken med kyrkoårets alla utvalda bibeltexter. 

Att bedja idag – En liten bönbok, den är inte så liten. Här finns böner och bibelord för den dagliga andakten, så att det räcker i fyra veckor. Och det finns andakter för kyrkoårets texter. Dessutom många böner för särskilda tider och förhållanden. Tillsammans över 200 böner.

Evangelieboken har alla bibeltexterna för hela kyrkoåret. Till varje söndag och helgdag dessutom en böner och psaltarpsalmer. I slutet av av evangelieboken finns läsningarna om vår Herre Jesu Kristi lidande - i alla fyra evangelisternas versioner. 

Ordning för gudstjänst hemma

Christina Hedin, församlingspedagog i Söderhamn-Sandarne församling har ställt samman ordningar för andakt för alla dagar i Stilla veckan och de finns här på församlingens webbplats.

Även biskop Johan Dalman i Strängnäs har tagit fram en ordning, en agenda för en gudstjänst hemma, enskilt eller där några få är samlade. Här finns en ordningar för skärtorsdag, långfredag, påskdag och annadag påsk. Skriv ut den till dig eller en vän. Eller använd den i mobilen eller på en datorplatta. 

Även i Olaus Petri församling i Örebro har det tagits fram ordningar för andakt och gudstjänst, från palmsöndag till annandag påsk.  

På Svenska kyrkans gemensamma nationella webbplats finns också ordningar för en enkel gudstjänst i hemmakyrkan. 

Appar för mobiler

Tidegärden är en app som räcker länge, dag för dag och år från år. Den finns både för IPhone och androidtelefoner. Tidegärden som andaktsform bygger genomgående på bibelord, med tonvikt på Psaltaren. Den klassiska tidegärden innehöll hela åtta dagliga böner, idag oftare fyra bönestunder.

Den här sidan har uppdaterats flera gånger, senast 6 april 2020. Kom tillbaka och hitta nya rekommederade appar och fler länkar till betraktelser, böner, bibelord, psalmer och sånger för andakt och gudstjänst hemma. 

 

Detalj ur kyrkfönster Uppståndelsen,  Ulrika Eleonora kyrka, Söderhamn.

Öppen kyrka

Varmt välkommen till Ulrika Eleonora kyrka! 1/7-1/8 har vi öppet måndag-torsdag 12.00-18.00. Ordinarie tider är måndag-fredag 09.00-15.00. Kyrkan är alltid öppen för gudstjänstfirande varje söndag kl. 11.00.

Tända ljus i ljusbärare

Bön

Går du ibland in i en kyrka för att tända ett ljus och formulerar din oro eller glädje över något? Just det skulle kunna vara en bön till Gud.

På kammarn

På kammarn är en filmserie med 52 avsnitt där biskop Karin erbjuder en paus för andlig återhämtning och berättar om redskap för kropp och själ hämtade ur kristen tradition.

Person tittar på livesändning från gudstjänst hemifrån soffan.

Digitala gudstjänster och konserter

Om du inte har möjlighet att besöka en gudstjänst eller en konsert kan du delta digitalt. Sök i Svenska kyrkans gemensamma kalender efter något som passar dig – någonstans i landet.