Foto: Ingrid Hagevald

Skinnskattebergs kyrka

Skinnskattebergs storslagna kyrka kan ses vida omkring med dess höga mäktiga torn och är lite av en symbol över tätorten.

Skinnskattebergs kyrka är flitigt använd med flera förättningar per år. Kyrkan ligger högt belägen och tornet kan ses vida omkring. Några av de föremål som finns i kyrkan är bland annat dopfunten som är en gåva av Lars Nilsson och tillverkad i mässing 1684, dopskålen av silver är från 1782 och tennskålen också från 1700-talet. Kyrkan har renoverats åtskilliga gånger sedan den byggdes. Den senaste stora renoveringen skedde 1972 då altartavlan togs bort och ett korfönster i öster öppnades.

Skinnskattebergs kyrkogård
Foto: Ingrid Hagewald

visste du att...

Skinnskatteberg omnäms första gången redan på mitten av 1300-talet.

Historia

I Skinnskatteberg har det funnits kyrka sedan länge. Den nuvarande kyrkan, som är en välvd korskyrka av sten med torn och smalare tresidigt kor, uppfördes 1858–1863 och invigdes 1865. Ansvarig arkitektvar Pehr Johan Ekman. Tidigare kyrka var byggd 1588. Troligen är nuvarande kyrka den femte på platsen. Kyrkan renoverades 1972 då altartavlan togs bort och ett korfönster öppnades i öster. Ännu en renovering genomfördes 1995.

Dessförinnan fanns där en karolinsk träkyrka från 1647. Bland inventarier kan nämnas dopfunten av mässing från 1684.