Foto: Janne Lindberg

Helgmålsbön från Landsförsamlingen inför Kyndelsmässodagen

Arne Andersson berättar om Kyndelsmässodagen, om ljuset som får påminna oss om att belysa godhet, orättvisor och försoning. Samernas nationaldag 6/2 uppmärksammas också i denna helgmålsbön.

Måndag 6 februari firas samernas nationaldag över hela Nordkalotten. I helgmålsbönen inför Kyndelsmässodagen delar Arne tankar om att vi får låta det ljus vi i helgen uppmärksammar få belysa och sprida ljus över de frågor som varit svåra att närma sig, att göra den historia som ofta är okänd känd igen. Arne läser också Herrens bön och välsignelsen på nordsamiska. 


Arne Andersson, präst i Svenska kyrkan Skellefteå, arbetade under 90-talet som stiftsadjunkt för samiskt kyrkoliv och lärde sig under den tiden samiska. Han har också arbetat som kyrkoherde/församlingsherde i Jörn-Bolidens församling och Skellefteå landsförsamling. 

Per G. Blind är kyrkomusiker i Jörn-Bolidens församling och hörs i filmen spela en orgelparafras av Rose-Marie Winberg över den samiske dikaren Paulus Utsis “Goahtueanan”, på stora orgeln i Bolidens kyrka. 

Lämna gärna en kollekt till ACT Svenska kyrkans internationella arbete. Läs mer om detta här


Du kan behöva godkänna cookies (alla) för att kunna ladda filmen.