En person med långt hår står och tittar upp mot en trädtopp och håller om en trädstam.
Foto: Pekka Pääkkö/Mitt i

Lär dig mer om och prova på Skogsbad!

Föreläsning och prova på Skogsbad - naturvistelser, metod och vetenskap för ökad hälsa.

Föreläsning: Natur och Skogsbad som egenvård

DATUM: Lördag 17 April 2021
TID: 15.00-16.00, insläpp i det virituella väntrummet från 14.50
PLATS: Online via Teams, du behöver inte ladda ner programmet
utan kan ansluta via webläsaren genom att klicka på länken som skickas till din epost efter anmälan.

ANMÄL DIG TILL FÖRELÄSNING OM SKOGSBAD här. Endast en biljett per bokning och det är helt kostnadsfritt.

17 April har du möjlighet att lära dig mer om Skogsbad och naturens kraft genom ett föreläsningstillfälle med Petra Ellora Cau Wetterholm. Få nya kunskaper om metod och vetenskap för ökad hälsa genom återhämtning i naturen. Det finns tillfälle att ställa frågor till Petra så att du kan börja uppleva naturen på ett nytt sätt! Läs artikeln ”Dags för ett skogsdopp” (öppnas i nytt fönster) 

 

Guidat Skogsbad Online

DATUM: Lördag 24 April 2021
TID: 13.00-14.00, se till att vara inloggad en stund före start.
PLATS: Online via Teams, du behöver inte ladda ner programmet
utan kan ansluta via webläsaren genom att klicka på länken som skickas till din epost efter anmälan.

ANMÄL DIG TILL GUIDAT SKOGSBAD ONLINE här. Endast en biljett per bokning och det är helt kostnadsfritt.

Varmt välkommen till en introduktion till Skogsbad Online med vår certifierade skogsbadsguide, Petra Ellora Cau Wetterholm.

Allt du behöver göra är att ladda ned zoom/Teams-appen, vandra ut i din egen natur, och logga in när det är dags. Petra guidar dig med hjälp av din smartphone till kontakt med vår levande miljö, på den plats där du befinner dig.

Guidningen håller på i 60 minuter. Se till att logga in en stund före start. Guidningen börjar kl 13.

Varför skogsbad på distans?
Vi behöver ta extra mycket hand om oss själva och finna stunder av vila i denna tid av fysisk distansering och ovisshet. Ett stillsamt skogsbad innebär att bli guidad till att öppna våra sinnen i kontakt med naturen. Något som i forskning och vetenskap visat sig erbjuda ett ökat välbefinnande och en välgörande återhämtning från stress och andra utmaningar. Det kan också erbjuda oss en samvaro med vår levande miljö för att minska isolering och öka förmågan till avslappnad närvaro. 

Förberedelse:
Klä på dig ordentligt varmt. Gärna mössa, vantar och överdragsbyxor om det är kyligt för att kunna hålla värmen när du är stilla. Ta med ett sittunderlag. Kanske även en termos med te och något att äta. Vandra till ett naturområde eller en park du tycker om.

Om föreläsaren
Petra Ellora Cau Wetterholm är grundare av och driver Shinrin-Yoku Sweden och Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute. Hon är verksam i Stockholm som legitimerad psykolog, certifierad Natur- och Skogsterapi Guide, utbildare och mentor samt som meditation och mindfulnessledare.

Vad är skogsbad?
Skogsbad är en kombination av mycket långsam vandring på mjuka stigar i park eller skog, med aktiviteter som kan öppna våra sinnen för att uppleva kontakten med naturen på ett nytt vis. När vi  ”skogsbadar” tillbringar vi alltså en tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med våra sinnen i en fördjupande kontakt och relation med den omgivande miljön.

Hur går det till?
Ett Skogsbad pågår vanligen i 2-3 timmar och skiljer sig på flera sätt från en vanlig naturvandringen i skog och mark. Vi saktar ned vårt tempo betydligt och får guidning till upplevelser som öppnar våra sinnen, ofta på ett mer ingående sätt än vanligt. Då och då stannar vi upp och samlas för gemensam reflektion. Att stanna upp och dela erfarenheter ger ofta både stöd och nya infallsvinklar och kan ge en rikare upplevelse utmed vandringen. I Skogsbad och Skogsterapi är skogen vår terapeut. Guiden är den som visar vägen och öppnar dörren. 

Vandra ut i skogen. Ta några djupa andetag, sakta ned och öppna dina sinnen. Detta är vägen till Shinrin-Yoku, att bjuda in naturen som medicin och väg till läkande.

Petra Ellora Cau Wetterholm