Lucia 2021 i Skarpnäcks församling

I midvinterns mörka tid lyser luciafirandet upp med ljus och musik!

för dig som vill komma till kyrkan:

Söndag 12 december 2021 kl 16.00
Välkommen på en vacker luciakonsert med barnkörerna: Markuskyrkans barnkör, Diskantkören och Storisar. Inga biljetter men du behöver visa upp ett vaccinationsbevis om du är över 18 år - läs mer här. Däremot finns risk för att det ändå blir fullt i Markuskyrkan så kom i tid! 

För dig som vill fira lucia hemma:

Måndag 13 december 2021
SVT1 07.00 Luciamorgon.
Lucia med sina tärnor, stalledrängar och barnkör framför våra mest klassiska luciasånger.

Vem var lucia? 

Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr för sin tros skull. I den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda.

I det romerska samhället var det på den tiden straffbart att vara kristen. Lucia blev förmodligen dödad år 304 under kejsar Diocletianus förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20–25 år.

Lucia bröt mot förväntningarna

Lucia bröt mot förväntningarna att hon skulle lyda och underkasta sig. Än idag kämpar många flickor mot normer och traditioner som fråntar dem deras rättigheter. Låt årets luciafirande bli en manifestation för alla flickors rätt till ett värdigt liv! Var med i kampen för varje flickas rätt till ett värdigt liv, och läs mer om Act Svenska kyrkans arbete och julinsamling här.

Tack Gud för Lucia, som älskade Kristus och inte fruktade kejsarens makt. Låt nu ljusen, sångerna och stämningen göra oss öppna för den godhet som är starkare än ondskan i världen. Kom med det ljus som skingrar mörkret inom oss. Tack för att du vill vara oss nära.

Ur bönboken Tradition och liv