Foto: Anna Theander

Vandringstips i april: Tranebergsleden

Vandra på Skara stifts marker! Vandringstipset i april månad går till Kållandsö och den vackra Tranebergsleden. 

Tranebergsleden passerar bland annat stiftsreservatet Rådhusgrunden, med spännande historia. Dessutom får du njuta av skogsmiljö och fantastiska vyer över Vänern.

Leden kan kombineras på olika sätt utifrån vilken längd som önskas. Totalt är leden ungefär 12 kilometer, men du kan också välja att gå den norra delen som är 6 kilometer eller den södra, som då blir drygt 8 kilometer.  Oavsett vilken sträckning och längd du väljer kan du parkera vid Läckö golfbana, dit du också kommer tillbaka efter vandringen.

Leden är välmarkerad med blå märkning och går i omväxlande terräng, stundom på skogsvägar och stundom i lite svårare miljö. Här får du uppleva vacker skogsmiljö, kulturmiljö och vandring på klippor med storslagna vyer över Vänern. Leden klassas som medelsvår och variationen i terrängen gäller såväl den norra som den södra delen. 

På några platser finns iordningsställda grillplatser och i norra delen finns även ett vindskydd om du vill övernatta i naturen på din vandring. 

Det är inga problem att vandra här i april. På några ställen kan det dock vara lite gyttjigt, så både årstiden och den stundtals lite svårare terrängen kräver rejäla skor eller ännu hellre vandringskängor. 

Välkommen att vandra i Skara stift!

Läs mer om leden och ladda ner ledkarta här