Foto: Josefin Roos

Ulrica Fritzson vald till Skara stifts nästa biskop

Första valomgången genomfördes 20 mars i biskopsvalet i Skara stift. Det slutliga resultatet visar att Ulrica Fritzson valts till Skara stifts 84:e biskop med 50,44 procents stöd. 

Ulrica Fritzson är för närvarande stiftsteolog i Skara stift och väljs med 50,44 procent av rösterna till ny biskop i Skara stift. Eftersom en kandidat behöver ha ett stöd av minst 50 procent för att bli biskop är valet avgjort redan i första valomgången, vilket är mycket ovanligt och första gången det händer i Skara stift i modern tid.

Slutligt valresultat i biskopsvalet i Skara stift
Ulrica Fritzson: 50,44%
Jan Eckerdal: 32,74%
Esbjörn Särdquist: 6,90%
Karin Enerbäck: 4,60%
Daniel Tisell: 3,01%
Stefan Hiller: 2,30%

Genom att Ulrica Fritzson väljs till biskop blir hon den första kvinnliga biskopen i Skara stift och Skara stifts 84:e biskop i stiftets tusenåriga historia. 

-Det känns överväldigande och fantastiskt. Jag tycker ju så mycket om Skara stift. Jag känner mig också hedrad över att få ta över efter biskop Åke som gjort ett fantastiskt avtryck som biskop i Skara stift. Jag ska göra mitt allra bästa i det som ligger framför mig, som ny biskop i Skara stift, säger Ulrica Fritzson. 

Ulrica Fritzson vigs till biskop 22 september i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus och tas emot som biskop 28 september i Skara domkyrka. 

Valet kan överklagas till och med 27 mars till Svenska kyrkans valprövningsnämnd. 

Pressbilder på Ulrica Fritzson finns att ladda ner här!