Mat i kyrkan

Jag besökte ett sikhiskt tempel för en tid sedan. Jag hann dessutom med både en moské och ett hindutempel under samma vecka.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Sikherna blev min favorit. De serverade nämligen - efter gudstjänsten - lagad och mättande mat. Gratis, men man fick gärna ge ett bidrag.
   Sikher är inte särskilt fanatiska. Församlingens ledare klagade på den manliga ungdomen, som inte alltid gick i turban och bar kniv. Och dessutom klippte de håret. Men välkomna till templet var de ändå.
   Det låg en positiv stämning runt den sikhiska församlingen. Jag undrar om inte detta till del har att göra med den lagade maten…
   Inspirerad av sikherna har jag en dröm om att vi borde servera mer mat i våra svenskkyrkliga gudstjänster. På sistone har jag blivit mer än bönhörd.

Frukost…
Vår församlingspräst har tagit initiativ till Alphagudstänster. Som alla vet, så ingår det mat i det konceptet.
   Jag och min fru lovade att till första gången fixa en enkel frukost. Beräkning av matåtgång är lite svårt. Jag har nu lärt mig att långt ifrån alla äter ägg till frukost, och fick därför äta ägg på längden och tvären rätt många dagar efteråt. Men vi lär oss.
  Själva gudstjänsten gick förstås i Alpha-tema och efteråt var det fika och gruppdiskussion. Ingen kan ha gått hungrig.

… och kvällsmat
Men det serveras mer mat i vår församling. Varannan tisdag i månaden är det kvällsmat. I dag så är det just en sådan tisdag och min fru har lagat Tacosoppa, som skall räcka till 60 personer.
  Vi räknar med att nästan tio procent av alla i byn skall komma. Jag inskränker mig till att servera. Pris 40 kr per person, 20 kr för barn och 100 kr för en familj.
   Fast just till kvällsmat är jag lite tveksam. Jag menar att allt fokus bör läggas på gudstjänsterna och att vi istället för kyrkkaffe kan ha kyrklunch. Och det har vi också ibland. Men kanske lite oftare?
   Men, får jag veta, kvällsmaten är populär bland barnfamiljer och barngrupperna övar i anslutning därtill. Ja, mot sådant kan man inte diskutera så det blir kvällsmat även fortsättningsvis.
  För övrigt skall jag leta rätt på försvarets Kokbok för armén (KokI, bihang 1). Tror, jag kan ha nytta av den om jag själv skall försöka laga mat till många.

Av Sten Dellby, Äspered
Publicerad 27 oktober 2016

Fotnot: För den som vill uppdatera sig om den abrahamitiska religionen sikhism så har Wikipedia en artikel: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sikhism