Foto: Anna Theander

Månia och Filip unga i den världsvida kyrkan

Tre spännande månader väntar Månia från Lidköping och Filip från Alingsås. De två 20-åringarna ska tillbringa hösten i varsitt främmande land i utbytesprogrammet ”Ung i den världsvida kyrkan”. Filip reser till Sydafrika och för Månia väntar Brasilien.

Båda två gillar att resa och att möta nya kulturer och människor. Det var det som fick dem att anmäla sig till programmet. Filip Lifvergren hade just Sydafrika som sitt önskeresmål.
   - Jag ville göra en meningsfull resa, möta nya kulturer och nya människor. Att det blev just Sydafrika är för att jag har fått uppfattningen att det är ett mångkulturellt och levande land med mycket historia och ett intressant kyrkoliv. Och så förknippar jag det med mycket musik och fotboll och det gör ju inte saken sämre, skrattar han.
   Månia Bengtsson fick också det land hon önskade, nämligen Brasilien. Hon berättar att hon ville ta tillfället i akt att vistas lite längre i ett land och lära känna människorna där. Eftersom hon alltid varit med i kyrkan kändes det naturligt att söka sig till just kyrkans utbytesprogram. Att det blev just Brasilien har en hel del att göra med de möten hon upplevde i Polen förra året.
   - Jag och några vänner arbetade på ett barnhem i Krakow och där lärde vi känna några brasilianare. Jag blev nyfiken på landet. Dessutom har jag alltid varit intresserad av tropisk natur och ja, det verkar vara ett spännande land helt enkelt.
   Programmet innebär tre månader utomlands. 18 ungdomar från olika stift i Sverige åker till de länder som är med i utbytesprogrammet. De som ska till samma land börjar med en gemensam kurs innan de sänds ut till olika församlingar. Efter halva perioden möts de igen några dagar för att sedan resa till nya församlingar. Varje stipendiat får alltså bekanta sig med vardagen i två olika församlingar.
   Inför resan har de varit på förberedelsekurser, nu senast en tvåveckors språkkurs. För Filips del blir det besök i två församlingar med olika språk vilket innebär att han har fått bekanta sig med några ord och uttryck på både zulu och setswana. För Månia blev det en kurs i portugisiska.
   - Haha, ja, vi får väl se hur det där går. Tyvärr kan jag inte spanska heller, det är ju annars ganska likt. Men jag har hört att många talar tyska i södra Brasilien så vi får väl hoppas att det går bra.