Instruktionsbok för livet

När man ska börja använda en ny apparat så börjar man normalt med att läsa instruktionsboken.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Det behövs för att lära sig hur apparaten fungerar och hur man använder den. För de flesta människor är detta ett helt naturligt förhållningssätt.
   När det gäller kunskapen om hur livet ska levas så verkar det inte vara lika naturligt att först läsa instruktionsboken. Det finns väl ingen instruktionsbok för livet, eller?
   Jo jag tycker att Bibeln är som en instruktionsbok för livet. Förvisso är det inte alltid så lätt att tolka innehållet, men Bibeln är fylld av vishet om livet och hur det ska levas.

Få del av kunskapen
Gud har skapat oss och allt som är omkring oss och i sitt Ord låter han oss veta hur livet ska levas. Det bara om vi läser Bibeln som vi får del av denna kunskap.
   Naturligtvis är det ingen detaljerad instruktion för allt vi möter i livet. Men det är en god vägledning med tydliga regler och principer för livet.
   Orden i rubriken ”Hoppa inte över Herrens bön” kommer från en god vän som svar när jag menade att det är lätt att hoppa över den gemensamma bönen hemma.

Bara någon minut
Vännen sa: ”Det tar ju bara någon minut att be Herrens bön. Det hinner du” Naturligtvis har han rätt. Att påstå att man inte hinner att be är ett riktigt dåligt argument.
   Bibeln är full av undervisning också när det gäller bön. Så här står det exempelvis i Markus 11:25. ”Och när ni ställer er och ber, skall ni förlåta dem som ni har något otalt med. Då skall också er fader i himlen förlåta er era överträdelser.”
   Om vi nu vet hur viktigt det är med bön och bibelläsning varför är det då så lätt att missa detta?

Kämpa mot mörkret
Svaret finner vi i Bibeln: Ta på er Guds rustning, så att ni kan hålla stånd mot djävulens lömska angrepp. Ty det är inte mot varelser av kött och blod vi har att kämpa utan mot härskarna, mot makterna, mot herrarna över denna mörkrets värld, mot ondskans andekrafter i himlarymderna. (Ef 6:11-12)
   Fienden kommer alltid att försöka leda oss bort från bön och bibelläsning för då förlorar vi kontakten med Gud och det vet ”mörkrets herre”. Låt oss därför hålla fast vid dessa grundpelare, bön och bibelläsning, så att vi alltid kan leva i gemenskap med Gud.

Av Anders Åström. Ödenäs