Insidan av hjärtat

Äntligen adventstid!

Foto: Martin Reftel and Jessica Reftel Evans

VECKANS KRÖNIKA

Trötta på mörker och gråvissnade perenner livar vi upp tillvaron med lyktor, ljusstakar, stjärnor, och granris får trängas med ljungen i krukorna på trappan.
    All denna rekvisita som har till uppgift att påminna oss om ljuset på insidan. Insidan av livet, insidan av ytligheten, insidan av hjärtat.
    Advent och jul betyder olika för oss. Det är bra att fundera och utvärdera ibland. Vad är det som betyder något? Vad behövs för att få julfrid? Vad har du för adventslängtan? Och hur möter du andras längtan, behov av trygghet och värme?

Innesluten
För mig känns det gott att vara innesluten i ett sammanhang. Jag delar en tro och ett hopp med er, med många andra om att ljuset lyser i mörkret och att mörkret inte har övervunnit ljuset.
    Gud själv föds in i världen. Gud är nära, inte långt borta. Gud är fundamentet som bär oss och världen med kärleksfulla händer.
    Jesus kommer till Jerusalem, ber att få en åsna att rida på och rider sen in i staden. Alla är glada, förväntansfulla, men ändå ropar de ”Herre, rädda oss”! För det är vad ”hosianna” betyder.

Paradiset
Och jag tänker – att i allt det som är gott, ljust, trevligt och trivsamt, i våra glada dagar med adventspynt och julsånger och en chokladpralin från en tjuvöppnad aladdinask – så finns det kanske i oss något som ropar: ”Men Gud, kom igen. Rädda oss.”
    En del talar om en existentiell längtan till en paradistillvaro. Man tänker sig människans ursprung i Edens lustgård där allting var bra. Där man inte behövde hålla reda på tusen detaljer för att få logistiken att fungera, utan bara leva och hålla sig till livets träd.

Utbrott
Det är kanske det lugnet, den tryggheten, den Gudslängtan som driver oss att gräva fram adventsstjärnor och få utbrott på icke fungerande adventsljusstakar och julgransbelysningar. Eller att stressa mellan glöggmingel, julfester, luciatåg och julklappsinköp och så allt det vanliga som ska fungera.
    Jag tänker i alla fall för min egen del, att i år ska jag ta mig tid att uppleva advent, titta ordentligt på all rekvisita innan det är dags att stuva tillbaka det i förrådet.
Insidan av livet, insidan av ytligheten, insidan av hjärtat.

Av Karin Långström, skolpräst i Hjo
Publicerad  24 november 2016