Foto: Maxipower6676/pixelio.de

Halloween

Halloween är från början en keltisk fest, med sitt ursprung på Irland.

Den går tillbaks på ett förkristet firande med namnet Samhain. Det var en fest för de döda på vinterns första dag, alltså den sista oktober.
   Ordet halloween kommer från ”all hallows eve” vilket betyder allhelgonaafton. Namnet uppstod på 1500-talet.
   Under 1800-talet spred sig halloween-traditionen till USA. Det anses ha varit irländska invandrare som tog med sig seden till sitt nya land. Men det amerikanska firandet är påverkat av en rad olika traditioner från olika länder, och har också blivit starkt kommersialiserat.

I Sverige 1990
Till Sverige kom halloween på allvar 1990 när Hard rock café i Stockholm ordnade en vecka tillsammans med företaget Buttericks som säljer skämt- och maskeradartiklar. Det anses vara Buttericks direktör Bengt Olander som tog initiativet till satsningen. Halloween-firandet spred sig sedan snabbt, inte minst genom förskolorna.
   Halloween firas enligt amerikansk sed 31 oktober och är främst en fest för barn som utklädda till spöken knackar dörr och frågor om bus eller godis. Inom populärkulturen har halloween en given roll och det finns ett antal mer eller mindre blodiga skräckfilmer som kretsar kring temat.
   Traditionen med tända ljus i pumpor går tillbaka till Irland, men där handlade det om rovor, och hade sitt ursprung i en legend om smeden Jack. I USA blev den tända pumpan utanför huset också ett sätt att välkomna barn på halloweenrunda. Fanns det ingen sådan lykta var det ett tecken på att man inte önskade besök.