Glömda bilder får nytt liv i Herrljunga

Det var ett tacksamt gäng från Herrljunga bibliotek som fick ta emot svartvita pappersbilder från Fåglaviks glasbruk tagna någongång under 1960- eller 1970-talet. Bilderna hittades i stiftskansliets fotoarkiv i somras och är tagna av Ingvar Larsson som under en lång period var Skara stifts fotograf.

Fåglaviks glasbruk lade ner sin verksamhet år 1978. Fåglavik ligger i Herrljunga kommun. Troligtvis så har dessa fotografier tagits till Skara stiftstidning ”Kyrkvägen”. Frågan uppkom om det inte vore roligare om dessa bilder fanns på Fåglaviks glasbruksmuseum som ligger i Herrljunga kulturhus än i stiftskansliets arkiv.

Arkivarie Per Johansson kontaktade bibliotekschefen Marie Eriksdotter och jodå, intresse fanns absolut.

Bilder från Fåglaviks glasbruk tagna av Ingvar Larsson

För att allt skulle gå rätt till fick stiftsstyrelsen ta ställning till det hela, och biskop Åke Bonnier kunde berätta för bibliotekspersonalen att det var med stor glädje som stiftsstyrelsen beslutat överlämna bilderna till kulturhuset och museet.

Fotografierna visar glasblåsare och drejare i olika arbetssituationer.

- Det är väldigt roligt att ni vill överlämna bilderna till oss så att fler få se dem. Jag rekommenderar ett besök på glasbruksmuseet, det är uppbyggt som den bruksmiljö Fåglaviks glasbruk var, säger Marie Eriksdotter.

Fåglaviks glasbruks historia i korthet

Glasbruket i Hudene socken i Västergötland var i drift 1874–1978.

Grosshandlaren Anders Magnus Andersson upptäckte möjligheterna att anlägga ett glasbruk i Fåglavik när tåget han reste med tvingades stanna på platsen på grund av ett snöoväder. Anslutningen till järnvägen och tillgången till torv gav goda förutsättningar för ett glasbruk.

Till en början tillverkades slipade och oslipade småglas och flaskor, senare fotogenbelysningsglas, parfym- och medicinflaskor och hushållsglas.

Under många år blomstrade Fåglavik och glasbruket lockade många besökare. Åren 1912–1918 arbetade omkring 280 personer på bruket och 30 tillhörande affär.

Glasbruket i Fåglavik lades ner 1978, och byggnaderna revs i september 2007. I Herrljunga Kulturhus finns ett museum över Fåglaviks glasbruk.

Som kuriosa kan nämnas att en av grundarens söner, Erling Eidem, var ärkebiskop 1932–1950.