Evigt liv

För en synskadad är en ledarhund ett ovärderligt hjälpmedel för att kunna ta sig fram i olika sammanhang.

VECKANS KRÖNIKA

För att det ska fungera krävs ett orubbligt förtroende mellan parterna. Hunden märker nämligen om den synskadade inte litar på denne och då fungerar det dåligt. Följden är att det utvecklas en mycket nära relation mellan den synskadade och ledarhunden.

Grät hela natten
Jag hörde om detta på radion häromdagen och jag tyckte det var väldigt intressant. En ung kvinna berättade om sin ledarhund som hon gjorde allting tillsammans med under de dryga sju åren som de fick ha tillsammans.
   Då blev hunden sjuk och det var nödvändigt att fatta beslut om avlivning. Kvinnan berättade om hur hon tillsammans med ett par vänner grät en hel natt inför det svåra att föra sin ledsagarhund till en veterinärklinik för avlivning. Hunden fick sin spruta och somnade in för att inte vakna mer.
   När detta väl hade hänt kände hon däremot inget behov att stanna kvar hos den döda hunden. Det som återstod var ju bara ett skal.

Något onaturligt
Denna berättelse fick mig att fundera över döden. Hur ska jag förhålla mig till döden? För mig är döden något onaturligt även om jag vet att vi alla en dag kommer att dö, men jag uppfattar döden som något fientligt. Jag vill ju leva!
  Det var inte tanken att vi ska behöva dö, men det blev så. Men vad var det Jesus gjorde för oss egentligen? Han besegrade döden!
   Han gjorde det för dig och han gjorde det för mig. Men inte ens för Jesus var det enkelt. Han blev pinad och plågad. Han bad att få slippa, men gav upp sin egen vilja och var lydig in till döden.

Det tar inte slut
Hade det slutat här så hade jag aldrig skrivit dessa rader. Det hade inte funnits någon kristendom och Jesus hade möjligen varit ett namn i historieböckerna.
   Men det slutar inte här. Jesus uppstår från det döda! Han besegrar döden och till var och en som tror på honom utlovar han ett evigt liv i gemenskap med honom på en plats där ingen död finns mer.
    För mig är detta enda möjligheten att förhålla mig till min egen död. Jag vet att döden inte är slutet utan början på det eviga livet tillsammans med Jesus.

Av Anders Åström, Ödenäs