Vill du bidra med "aktiva händer" utanför församlingen?

Vill du bidra med "aktiva händer" utanför församlingen? Här kan man också få mer information om t ex volontärsinsatser:

Rosa Stationen
Nu tar Refugees Welcome Stockholm nästa steg ROSA STATIONEN - en mötesplats för dig som är ny i Sverige och etablerade svenskar! De har egen facebook sida.

Nacka
Intresserad att bli volontär? Hör av er till Volontär i Nacka, Nanette Büsgen tel direkt 08/ 718 87 73. e-post: volontar@nacka.se eller sök på deras hemsida Volontär i Nacka. 

Anna Hirsch: tel: 08 54606146. Mail:Anna.Hirsch@svenskakyrkan.se
Se exempel på vad som görs

Volontärbyrån
Och till Volontärbyrån som förmedlar kontakt mellan engagerade människor och ideella organisationer: volontarbyran.org Även gruppen volontärhjälpen på facebook kan hjälpa dej att hitta uppdaterad information vad behov finns och är störst.

Stockholms kommun/Stockholm stad
Även Stockholms kommun/Stockholm stad söker volontärer och familjehem: volontar@stockholm.se eller ring0850811509 familjehem@stockholm.se eller ring 0850825221   

Nacka församlings har också verksamhet och många olika aktiviteter på Källan i Fisksätra och behöver hjälp. De tar emot: Torrvaror, konserver, hygienartiklar, blöjor, presentkort på mat, presentkort på kläder, SL-kort samt nya kläder.  
Du kan lämna dina gåvor i Fisksätra kyrka må, ti, to 9.00-16.30 samt fre 9.00-15.00 .
Läs mer här

Du kan också skänka pengar dit, Plusgiro 73688-4 märk betalningen Källan/ flyktingar eller swisha 123 303 43 29 meddelande ”Källan/flyktingar”. Vill du bidra med din tid?  Nacka församling söker volontärer till alla slags uppgifter och med olika yrkeskompetens.  

Kontakt: Pia-Sophia Passmark, präst/verksamhetsledare i Fisksätra kyrka   Pia-Sophia Passmark  Pernilla Landin, diakon och verksamhetsledare i Källan  Pernilla Landin   Gladys Cordova, Stockholms Stadsmission i Källan  gladys.cordova@stadsmissionen.se  

Röda korset: 
Svenska Röda Korset ‪@RodaKorset Det behövs fler som vill ‪#blivolontär, ge asylsökande & nyanlända en bra start. ‪www.redcross.se/integrationipraktiken/ …‪#jagvillhjälpa‪pic.twitter.com/fNQLMddPKq. tel: 0771-19 95 00 

Röda Korset i Saltsjöbaden: Guje Eriksson 08-717 30 59, 070-601 60
Elsie Arkling, flyktingfrågor, 070-5354432 .  

Rädda barnen
Läs mer på www.raddabarnen.se
08-698 90 00 

Rädda barnen i Saltsjöbaden
Ingrid Rosquist, ordf, 070-466 32 75

Stadsmissionen, Crossroads, 
Hjälp för eu-migranter
Tullvaktsvägen 2 115 56 Stockholm - Frihamnen (hörnet Gärdet/ Värtahamnen) Tel: 08-68 42 3000. Öppettider 8.30-12.00  
Läs mer:  www.stadsmissionen.se 

Praktik för asylsökande! 
 En grupp på Migrationsverket i Stockholm jobbar stenhårt för att lotsa ut asylsökande på den svenska arbetsmarknaden! De vill hjälpa personerna ut på arbetsmarknaden tidigt, ju tidigare desto mer motiverade är personerna och deras integration underlättas. De möter människor som vill ta ett första steg in på den svenska arbetsmarknaden och i vårt samhälle - med olika slags yrkeskompetens, branscherfarenhet, utbildningsnivå och personlig ambition. Det handlar om lärare, säljare, kockar, ingenjörer, byggarbetare, rörmokare, IT-specialister osv som vill lära känna en arbetsplats här i landet och samtidigt visa vad de kan.  De har redan över 1500 praktikanter ute i det svenska arbetslivet med väldigt positiva effekter för både den asylsökande och företagen!   Är du eller ditt företag intresserade av att ta emot praktikanter via oss på Migrationsverket? Eller känner du någon som kan vara det? Tips eller frågor? Hör av dig till martin.g.johansson@migrationsverket.se. Hoppas vi hörs snart! /Martin

Vill du bli mentor? 
Mentor är en ideell organisation som syftar till att ge ungdomar kraft att växa. Alla som är över 20 år kan ansöka om att bli mentor till en ungdom mellan 13 och 17 år i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö.   Tanken är att träffas under ett års tid – två gånger i månaden. Ungdomen ska få en vuxen kompis som den kan prata om jobbiga, konstiga eller roliga grejer med. Den som tackar ja på att bli mentor siktar på att vara mentor i ett år, och efter det är det förstås fritt fram att ses om man vill det. Så blir troligen fallet även för denna duo. – Det kräver så lite men ger så mycket. Det finns bara saker att vinna, och jag tror absolut vi kommer att fortsätta ses efter det här året, förutsatt att Abbas bor kvar i Stockholmsregionen, säger Bo. 
Se mer info www.mentor.se   

 

 

Tips


Tips om asyl

Vill du veta hur en asylansökan går till? Här finns  en rad råd, men också hänvisningar till informationskällor, lagar och hänvisningar till personer och organisationer som kan hjälpa.
OBS på flera språk
Läs mer här

Tips om språkträning
En sammanställning av frivilligorganisationer, mötesplatser och biblioteken som bjuder in till språkträning, läxhjälp m.m.
Ladda ned som pdf

Tips om Europas ryska roulette 
Under en lång tid har vi kunnat bevittna hur Europas gränspolitik får ödesdigra konsekvenser för människor på flykt. Samtidigt är situationen vid medelhavet värre än någonsin. Medelhavet, som för så många symboliserar vägen till frihet, utgör idag en dödlig mur och tusentals människor förlorar livet på havet varje år. Människor som desperat söker en framtid fri från våld och förtryck i ett försök att överleva eller återförenas med sin familj.

Medverkar gör Thomas Jakobson, ansvarig för regional säkerhet på SAS, Victor Banke, jurist och migrationsrättsexpert, samt Sofia Sjöberg, handläggare för flykting- och migrationsfrågor, Svenska Kyrkan.

Se webbsändning (länk kommer snart)

Vill du veta hur en asylansökan går till?
Här finns  en rad råd, men också hänvisningar till informationskällor, lagar och hänvisningar till personer och organisationer som kan hjälpa.
OBS på flera språk
Läs mer här

Tips från Louise Dane asylrättsjurist för er som vill veta mer: 
Migrationsverkets filmer:
Människor och migration (podcast): 
Myter om migration (podcast): 
Louise blogg: