Foto: Arne Hyckenberg, Unsplasch

Redan detta är så mycket, att själva stjärnorna ler…

Tanken med kyrkoherde Thomas Arlevall

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra, en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre betyder en broder mer.”
(Stig Dagerman)

Ja! Jag tror verkligen att det spelar roll vad vi gör mot varandra. När vi gör en annan människa väl så är det värt mycket mer än vad vi kan ana. Varje gång vi gör något gott mot en annan människa då skapas en motvikt, om än så liten, mot det onda och hemska på vår jord. Varje gång vi gör något gott mot en annan människa så bidrar vi till att vårt gemensamma samhälle blir lite godare, en lite bättre plats att leva på.

Vi kan inte göra om jorden, det kan ingen människa. Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Och för varje liten vardagshandling som visar en smula omtänksamhet och omsorg om andra, som visar att vi inte bara tänker på oss själva utan bryr oss om hur andra har det, för varje sådan liten handling, bidrar vi till att bygga ett lite bättre samhälle.

När religionen visar sig från sin allra bästa sida så är det precis det här det handlar om: När vi bryr oss om andra och inte bara tänker på oss själva. När vi sträcker ut vår hand för att hjälpa en annan människa, när vi visar varandra respekt. Ja, när religionen är som bäst då handlar budskapet om just detta:
”Allt vad du vill att andra ska göra för dig, det ska du också göra för dem.” (Matt 7:12)

Jag läste en krönika som ställde frågan om vilken vågskål som skulle väga tyngst om man summerade mänsklighetens alla goda respektive onda handlingar. Vågskålen med det onda, krig och folkmord och terror, det är det som syns och hörs tydligast i mediernas bevakning. Och därför kan vi luras att tro att detta är hur verkligheten ser ut - en värld fylld av bara elände och ondska.

Men det är då vi missar alla de miljontals små handlingar som utförs varje dag och överallt på vår planet, goda vardagshandlingar som utförs med omtänksamhet och omsorg och som är själva grunden till ett gott samhälle: en kram, ett tröstande ord, någon som håller upp dörren för personen bakom sig, någon som ber busschauffören att vänta in personen som kommer springande, eller tonåringen som plockar upp mynten som damen framför tappat.

Vardagshandlingar som vi gör utan att tänka så mycket på det. Men där alla små omtänksamma handlingar blir plus på plus på plus. Lite mer godhet som blir en motvikt mot egoism och elakhet. Lite mer godhet som lägger grunden för ett samhälle som faktiskt tror på att det goda vi gör mot varandra spelar en viktig roll.

Ja, jag tror att Stig Dagerman hade så rätt! När vi gör en annan människa väl, då är detta redan så mycket, att själva stjärnorna ler.

 

Thomas Tipsar

Läs...
...”Min europeiska familj de senaste 54 000 åren” där vetenskapsjournalisten Karin Bojs släktforskar på djupet med hjälp av DNA. Spännande!

 

Missa inte...
...skogen runt Erstavik. Härlig tallskog som luktar varmt och gott. Som gjord för att ströva runt en skön sommardag. Uppfriskande!

 

Ta chansen...
...att slinka in i kyrkan en varm sommardag. Känn lugnet, njut av den svala luften, upptäck konsten och låta tankarna vandra fritt. Rogivande!