Välkommen!

Nyhet Publicerad Ändrad

Lars Viper, kyrkoherde hälsar välkommen till jubileumsdagar på Skogsö kyrkogård. En plats som haft stor betydelse för många av oss sedan 100 år tillbaka i tiden.

Vår vackra kyrkogård Skogsö är en plats för stillhet och andakt. Det är även platsen för avsked och enskilda högtider. Oavsett sammanhanget, så har Skogsö som kyrkogård haft stor betydelse för många av oss sedan 100 år tillbaka i tiden.

Skogsö kyrkogård och kapell, ritades av Erik Bülow-Hübe och invigdes 1921, åtta år efter Uppenbarelsekyrkans invigning. Skogsö kyrko- gård med sitt kapell är en mycket omtyckt plats för olika kyrkliga verksamheter och inte minst för rofyllda strövtåg och enskild meditation bland gravar och oändligt vacker natur. Under årens lopp har kyrkogården byggts ut och moderniserats på flera sätt. 

Skogsö kyrkogård ligger naturskönt vid Baggensstäket. Strandkanten utgör en gränslinje mellan fastland och vatten, som är en symbol för kaos. Vattnet är även symbolen för liv. En symbol för resan vidare bortom horisonten. Vattnet är symbolen för färden mot en trygg hamn. Något finns bortom vattnet… Vi är på väg och omslutna av en Guds närvaro. Tron vill nämligen förmedla att där vi ser ett slut, där finns en fortsättning. 

På nationaldagen den 6 juni ska vi äntligen uppmärksamma Skogsö kyrkogårds 100 år. Det har blivit uppskjutet på grund av pandemin och på grund av nödvändiga renoveringar av ekonomibyggnad, materialgård, parkeringsplats och kistgravkvarter. 

På annandag pingst som också är den 6 juni ska vi alltså inviga allt det nya vi renoverat och se tillbaka på de 100 år som kyrkogården varit i bruk. Vi ska också få lära känna denna fridfulla och viktiga plats i Saltsjöbaden under några skira försommardagar.

Lars Viper, kyrkoherde