Foto: Arne Hyckenberg

Toni Hamzo

Nyhet Publicerad

Med sitt stora engagemang, för samhället och för kyrkan, har Toni Hamzo blivit en känd profil i Saltsjöbaden.

I Tonis järnhandel i centrum handlar långt ifrån alla samtal om de produkter han säljer.
-Vi pratar inte bara om skruvar och muttrar. De som kommer vet att vi tycker om människor. De vill höra vad vi tycker om samhället, kyrkan, valet och allt möjligt annat, säger Toni Hamzo.

Toni Hamzo kom till Sverige som flykting från krigets Libanon 1990. Ett år senare flyttade han till Saltsjöbaden där han sedan dess bor med sin fru och två
vuxna barn.
– Det var ingen lätt match att komma in i samhället på den tiden. Idag är Sverige bättre på att förstå och integrera flyktingar än man var då. Men jag lyckades själv bra och fick jobb. Jag har haft verksamheter i Fisksätra och vid Slussen. 2004 avvecklade jag dem och driver sedan 14 år Saltis Järn & Färg.

Toni fick tidigt bra kontakt med kyrkan i Saltsjöbaden. Han tycker om hur församlingen är en del av samhället och att kyrkan styrs opolitiskt.
– Kyrkan här bryr sig. Den är välskött och engagerar sig med många bra projekt, som förskolan, Prästosten och mycket annat. De ideella gör ett jättebra jobb. Det är mycket viktigt att nå ut och synas på det sättet. Jag hoppas man kommer att göra det ännu mer, så att folk förstår vad kyrkan är och varför vi ska ha den kvar.

– Jag är född syrian, men jag bryr mig inte vilken färg det är på kyrkan jag går till. Om den är katolsk, frikyrklig, eller något annat, spelar ingen roll. Jag är bara som en fågel som behöver en plats att sitta. Något jag gillar i församlingen här är att det är jag och Gud utan någon emellan. I de länder vi kommer ifrån är en kyrkoherde mer som en befälhavare. Här är kyrkoherden, Thomas, någon som hjälper mig. Han är ett verktyg som får min tro att fungera bättre.

Firandet av de kyrkliga högtiderna är en viktig del av livet för Toni.
– Alla högtiderna, allhelgona, jul och påsk är viktiga. Under påsken umgås vi med familjen och firar med mat och traditioner och mycket sötsaker. I år är det speciellt, eftersom min brors barn ska döpas i kyrkan på påskafton. För mig är påsken och de andra högtiderna ett tillfälle när man kan förnya sina löften och sin tro. Trots att jag går till julspelet i kyrkan varje år blir jag lika berörd varje gång.

Foto: Arne Hyckenberg

Påskens budskap om död och uppståndelse är inte något abstrakt för Toni. För honom är det en möjlighet att hämta kraft.
–När jag lägger mig på kvällen, tänker jag att jag sover död och vaknar nyfödd. Det hjälper mig att lägga ifrån mig all börda och jag vaknar med ny energi och ny kraft.
–Jag fastar inte själv med att inte äta. Jag försöker istället att göra gott och vara aktiv i många projekt, för barn som är föräldralösa, för narkotikaberoende och för den som kanske behöver en vinterjacka. Jag vill sträva efter fred. Tänk om man kunde stänga alla vapenfabriker. Jag skulle skänka allt jag har om det kunde bli så. Det skulle bli en enklare värld utan vapen.
När Toni Hamzo 2006 blev utsedd till ”Årets Nackabo” av lokaltidningen, betydde det mycket för honom.
–Jag har aldrig känt tacksamhet som då. Kraften i att få den uppskattningen gjorde att jag orkade och det förändrade faktiskt hela mitt liv.

Att arbeta ideellt är viktigt och naturligt för Toni. Han är aktiv i flera olika föreningar och arbetar aktivt med olika projekt i Lions verksamhet. För Toni, som själv kom till Sverige som flykting, har det varit en självklarhet att engagera sig för att hjälpa andra.
–Vi hjälper flyktingar som kommit till Sverige från Libanon och Syrien. Jag fungerar också som pilot för andra som vill göra något i de länderna och hjälper dem att förverkliga sina projekt där.
Med en affär att sköta och ett starkt engagemang i samhället och i kyrkan, undrar man, hur Toni Hamzo får tid och kraft att räcka till. För honom handlar det om att prioritera det som är viktigt i livet och om att hjälpa andra.
– Svårigheter finns alltid. Möjligheterna skapar vi tillsammans. Samarbetar vi är allting möjligt. Arbetar man mycket får man välja mellan kvalitet eller kvantitet. Om jag vill gå på julspelet i kyrkan och det inte finns någon annan i butiken, så stänger jag tidigare och går dit.

Svårigheter finns alltid. Möjligheterna skapar vi tillsammans. Samarbetar vi är allting möjligt.

Under samtalet med Toni hänvisar han flera gånger till böcker som är viktiga för honom. Speciellt till Khalil Gibrans bok ”Profeten”.
– Det sätt boken beskriver människor och Khalils tolkning av Bibeln stämmer med hur jag ser det. Boken är en mycket lärorik saga, som jag brukar tipsa varje nyanländ att läsa. Andra böcker som hjälpt mig är Wilhelm Mobergs utvandrarsvit. Den är fantastisk och har lärt mig att förstå Sverige och svenskarna bättre.

Text: Arne Hyckeberg