Foto: Arne Hyckenberg

Tankar om att fylla 50 år

Nyhet Publicerad Ändrad

Att fylla jämnt förknippar vi gärna med fest och glädje. Men det kan också vara jobbigt och det är inte ovanligt med 30-, 40- och 50-årskriser. I september fyller Thomas Arlevall, församlingens kyrkoherde, 50 år. Hur är pulsen så här i halvtid?

Vem är du idag, Thomas, och vad har du lärt dig av livet?
– Jag är make och pappa till två tonårsdöttrar. Jag har varit präst här i 14 år och ytterligare tre år, nu som kyrkoherde. Under mina femtio år har jag samlat mycket livserfarenhet både privat och i arbetet, genom glädje, sorg och annat som hänt. Jag har lärt mig att de stora drömmar man har måste tas ned i ett mindre format. Det finns inga genvägar, utan det är de nära mötena där man samtalar, ger med sig, förhandlar och lyssnar som är vägen framåt. Annars blir det lätt en enmansshow.

Alla förändras av livet och de erfarenheter man gör. Men det är en sak Thomas Arlevall varit noga med att aldrig ändra.
– När jag blev präst bestämde jag mig för, att jag alltid vill vara mig själv och vara precis den person jag är, oavsett om jag är i badhuset, på Tippen eller predikar i kyrkan. Då kan jag behålla närheten och ärligheten. Därför har jag genom åren bett både vaktmästare och musiker i kyrkan att tala om för mig om jag börjar tala konstlat.

Trots att Thomas varit i församlingen sedan 2002 har han inte tröttnat på sitt arbete. Kontinuiteten är något som gett honom många speciella upplevelser och mötena med människor har ibland skänkt viktiga insikter.
– Jag har haft förmånen att jobba som präst med ungdomar och barnfamiljer och nu som kyrkoherde. Dem jag haft som konfirmander har hunnit gifta sig och få barn som jag fått döpa. Jag har nästan varit här så länge att jag kan få viga dem jag döpt. Det är bara om man stannar länge som man får vara med om livscykler på det sättet.
– För cirka tio år sedan träffade jag anhöriga inför en begravning. Deras mamma skulle begravas och de berättade att mamman hade lämnat Jugoslavien och inte fått med sig något hit utom familjen. Allt annat hade hon fått lämna. Deras berättelse gjorde mig ännu mer övertygad om att det enda som verkligen betyder något är de nära relationerna: vänskaps- och kärleksbanden.

Vad är viktigt för församlingens framtid?
– Vårt fokus är att vara kyrkan mitt i byn. Då är det viktigt att vi som kyrka också finns med ute i samhället. En spännande sak är att vi börjar vara kyrka på Tippen. Varje onsdag kommer en präst och en annan från personalen att finnas där. Då är det fritt fram att komma och prata med oss, säger Thomas Arlevall.

Vill du vara med och fira med Thomas?

Söndag 23 september är alla som vill välkomna att vara med och fira med Thomas.

Dagen går i musikens tecken och inleds med en mässa kl 11.00 med många musikinslag. Det blir körsång av Saltsjöbadens kyrkokör och stråkmusik med Anna-Karin Reuterhäll och Lena Thyregård. Efter mässan är alla som vill välkomna på lunch och 50-årstårta i församlingshemmet.

Klockan 16.00 är det dags för en konsert med musik som har betytt mycket för en 50-åring. Det blir musik som kanske inte så ofta hörs i kyrkan. Bland låtskrivarna hittar vi U2, Sting, Beatles, Bryan Adams, Elvis, Clapton m fl. Medvekar gör Lena Swanberg, sång, Jacob Douglas gitarr, sång, Anders G. Carlsson trombon, Stefan Gustafson trumpet, piano, Ola Bengtsson gitarr m fl

Välkommen!

PS Denna 50-åring behöver inga presenter, men en gåva till församlingens diakoni (Bankgiro 119-3440) är alltid välkommen oavsett anledning...