Foto: Arne Hyckenberg

Populär mötesplats

Nyhet Publicerad Ändrad

På babycaféet kan föräldrar och bebisar mötas. Det är en plats för de allra yngsta bebisarna och musikstunden är anpassad efter ålder.

Det är drag i sångstunden på kyrkans babycafé i Saltsjöbadens församlingshem. Varierad musik, olika instrument, sånger i olika tempo och rörelser gör att både föräldrar och bebisar rycks med i sångstunden.

Prästen Karin Aldén leder musiksamlingen tillsammans med pedagogen Tomas Hallonsten. Efter den inledande sången Vi sätter oss i ringen fortsätter Karin med namnsången. Hon vänder sig till bebisen till vänster om sig och börjar sjunga. 
– Välkommen Nike…tjenamors, sjunger Karin och Tomas kompar på gitarren. 
Den här gråa och blaskiga novemberdagen har den runda mattan med kuddar ändå fyllts med föräldrar och bebisar som vill vara med på sångsamlingen. 
– Vi har två samlingar, den första för bebisar upp till cirka tio månader, och den andra över tio månader. Den är det helt klart mest drag på, säger Karin. 
Efter välkommen-sången följer trettio minuter med sång, dans, rörelser, musik i olika genrer, och olika instrument som maracas, trummor och bjällror. 
– Nu ska vi sjunga lite julsånger eftersom det är första advent på söndag. Vi tar bjällerklang, säger Tomas och plockar fram bjällror och en korg med maracas som får stå på mitten av mattan. 
Tomas kompar på gitarren och bebisarna börjar nu krypa till lådan med instrumenten som lockar och låter. 
Det stora mångfärgade tygstycket tas fram och först får det svepa som en stor mjuk våg över de barn som finns på mattan. En bebis tittar upp mot tyget, låter det stryka längs med kinden. Han tittar förundrat upp och ler brett. 
– En kulen natt, natt, natt en båt jag styrde, sjunger alla och tyget åker hit och dit. 
Avslutningsvis tar Karin fram dopljuset, tänder det och håller det i handen. Med lugn röst säger hon: 
– Vi sprider ljus i vårt mörker.
Därefter sjunger de bönen Gud som haver barnen kär. Ljuset blåses ut, bebisarna kryper fram till Karin och Tomas.

Nike gillar tyget. Foto: Arne Hyckenberg

För Klara Haglind, William Häggqvist och dottern Nike 10,5 månad har höstförkylningarna gjort att det var länge sedan de besökte babycafeét. 
– Dessutom var vi insnöade i veckan och kom inte ut överhuvudtaget, så Nike tycker det är extra kul att vara här, säger Klara och fortsätter: 
– Det är fint att kunna hitta på saker med Nike och babycafé är en rolig aktivitet, säger hon.
William är delvis hemma med Nike och går på olika verksamheter, bland annat babygung på bibblan och öppen förskola.
–  Utöver det är farmor och mormor ofta hemma på besök, säger han.
– Det är en speciell resa att bli förälder för första gången, det är spännande och fint att följa Nikes alla framsteg. Det är häftigt att få vara med om det, säger Klara. 

Maracas-lådan är populär. Foto: Arne Hyckenberg

Golvet i caféet är nu fyllt med leksaker huller om buller och bebisarna tar sig fram till sina favoritleksaker, lite nyfikna på varandra också. Här kan föräldrarna mötas och prata om det som är utmaningar i livet och i vardagen. 
– Vi som arbetar här hamnar ofta i samtal om allt det härliga med att vara förälder men även de svåra, det är verkligen en utmaning att bli förälder. Ofta får vi också frågor om dopet, säger Karin.

På golvet sitter Gustav som är pappa till Ludvig, 10 månader som röjer runt bland alla leksakerna. 
– Han passar på, för hemma har han en storasyster på 2,5 år. Då blir det inte lika mycket utrymme, säger Gustav och skrattar. 
– Här har barnen roligt och det är fint att umgås med andra och deras barn. 
Nu har Ludvig kravlat bort till en barnstol och med stadiga ben ställer han sig upp och håller hårt i stolen. 
– Det är fantastiskt att få vara hemma med sitt barn och följa den utveckling som sker. Musikstunden idag är veckans höjdpunkt med Tomas gitarrspel. Upplägget är mycket bra, säger Gustav. 

Text: Emelie Simmons

Dans med bebisarna. Foto: Arne Hyckenberg

Babycaféet startar igen 12 januari!

En träffpunkt för barn och föräldrar. Lek, prat och fika. Vi sjunger kända och nya sånger tillsammans under sångstunden. Kom när du vill och stanna så länge det passar dig och ditt/dina barn!

Torsdagar kl 09.00-12.00 i Saltsjöbadens församlingshem
Sångstunder: 
10.00 för barn under 10 månader 
11.00 för barn 10 månader och uppåt