Foto: Katarina Harrison Lindbergh/Unsplash

Nytt ljus på kvinnorna i Bibeln

Nyhet Publicerad Ändrad

Historieprofessor Dick Harrison menar att boken om Jesus har varit en rolig bok att skriva som historiker. Att Jesus som historisk person funnits är han säker på.

Dick Harrison är författare och historie- professor och aktuell med sin bok om Jesus. Efter jul besöker han Saltsjöbadens församling för att berätta om sin bok och sin forskning.
– Jesus har existerat som historisk person, säger Dick Harrison i telefonen från sitt hem i Skåne.
 I boken går Dick Harrison flera steg längre och skildrar inte bara den historiska personen Jesus utan resonerar också kring fundamenten i kristendomen, uppståndelsen, himmelsfärden, miraklen, och om det finns historiska belägg för dessa.

Något av det som utmärker hans forskning är beskrivningen av kvinnornas roll i evangelierna.
– Det förstärker evangeliernas trovärdighet. Under den tid Jesus levde var det ett hårt patriarkalt samhälle, där kvinnan inte hade någon makt alls. Kvinnliga vittnesmål inför rätta hade ingen juridisk giltighet. Men i evangelierna är det en kvinna, Maria från Magdala, som blir vittne till Jesu uppståndelse, säger han.

Dick menar att Maria Magdalena är uppståndelsevittne nummer ett.
– Om man hade velat fejka ihop en historia hade man aldrig stoppat in kvinnliga vittnen. Det sänker trovärdigheten. Då hade man exempelvis istället skrivit att Petrus hade upptäckt Jesus, säger han. 
Vidare fortsätter han. 
– Det har hänt, det gick inte att ändra vittnesbörden även om det var en kvinna som var vittnet. Här menar jag att kristendomen är en inkluderande världsreligion, alla fick vara med.

Dick Harrison har skrivit ett hundratal böcker genom åren.
– Boken om Jesus var rolig att skriva som historiker och det gick på ungefär en och en halv månad. Jag brukar skriva mina böcker snabbt, säger han.
Han samlar material under en lång tid och när det handlar om boken om Jesus går det ända tillbaka till söndagsskolan och hans intresse för kristendomen och Jesus som historisk person. Han kan latin och grekiska och det underlättar vid forskningen.
– Jag vaknar klockan 04.30 och börjar morgonen vid datorn i cirka en och en halv timme. Därefter gör jag frukost åt familjen, och sedan fortsätter arbetsdagen. Jag arbetar som professor i historia på Lunds universitet och åker in till jobbet mycket, säger Dick. 

Text: Emelie Simmons

Tankar & samtal i Saltsjöbaden

Onsdag 18 janauri kl 18.30, Uppenbarelsekyrkan

Jesus vem var han egentligen? 
En historikers uppfattning.

Jesus är utan tvekan en av de människor som har påverkat världen allra mest. Vad händer om vi applicerar vanlig källkritisk historieforskning på Jesus?  Författaren och historieprofessorn Dick Harrison har svaret.