Nytt album med sånger i pandemitid

Nyhet Publicerad

Psalmer har alltid tolkat livet, så än idag. Under pandemin skrevs många nya sånger om avstånd, längtan, sorg och hopp. Nu släpps musiken på flera plattformar för streamad musik.

Den 20 juli släpps albumet ”När ingenting är som vanligt” på flera streamingtjänster, bland annat Spotify. Det är tio nyskrivna sånger som speglar tankar och erfarenheter från pandemiåret 2020. Albumet utgår från fyra livesända konserter i Mariakyrkan (Gävle) förra sommaren.

Sångerna på albumet är skapade av författare och tonsättare såsom Sven Hillert, Charlotte Frycklund, Eyvind Skeie, Kerstin Hesslefors Persson, Per Harling m.fl.

Charlotte Frycklunds två texter "En annan typ av jubel" och "Hoppet" brottas med det motsägelsefulla i att hitta fäste och våga hoppas och tro mitt i natt och mörker. Eyvind Skeies texter "Jag kan inte be för mig själv" och "Det finns en tid" vrider och vänder på tankar om bön när man inte orkar be samt allas uppvaknade när så många blir svårt sjuka och dör. Insikten om att det kunde varit en själv. Anders Nyberg funderar i "Förlåt" och "Jag är den jag är" kring identitet och förlåtelse och försoning med sig själv, sitt liv och med andra människor. Sven Hillerts tre texter bildar en triptyk kring erfarenheterna av att vara sjuk, vara anhörig och arbeta i vården av sjuka. Sindre Skeies "Om allt varit just som vanligt" och Helena Andersson Bromanders "Så jag får vänta" ger bilder kring av avstånd, väntan och längtan efter att kunna mötas tillsammans igen.

Från Psalmer i 2000-talet kommer dessutom fyra sånger med teman som speglar hur vi förhåller oss till utsatthet och oro när vi ställs inför helt nya livsvillkor.

Psalmen "Blott en dag" avslutar albumet med en vandrande basgång över dagarna som kommer och går, där en bluegrassfiol står för det huvudsakliga ackompanjemanget.

Medverkar på albumet gör bland annat Annika Thörnquist, från Stockholm och grammisvinnaren 2021 Lena Jonsson från Järvsö på fiol. Mattias Pérez, världsmusikgitarrist och folkmusikpedagog från Karlstad, liksom Arvid Svenungsson, kyrkomusiker och frilanspianist från Järvsö, piano. Andra medverkande är Sofia Svensson, kyrkomusiker från Västerås och Helena Andersson Bromander, frilanssångerska och körledare från Uppsala. Från Gävle medverkar sångerskorna Sofia Jeppson och Sofie Halvarsson, saxofonisten och musikpedagogen Rickard Gustafsson sax, frilansmusikerna Rasmus Diamant, bas och Mathias Dahl, trummor.

Albumet är producerat av Leif Nahnfeldt, Helena Andersson Bromander och Fredrik Gunnarsson, på HeedBerget Ljudlabb i Karlstad. Inspelningarna och albumet är en del av Svenska kyrkans nationella kultursatsning 2020 - 2021.

Läs mer om information om albumet ”När ingenting är som vanligt”.