Foto: Hungarian Interchurch Aid /Ikon

Nödrop för Ukraina

Nyhet Publicerad Ändrad

Kriget i Ukraina drabbar många. Behoven är stora och fortsätter att öka. Act Svenska kyrkans partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Medlemmar i ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, genomför nu humanitära insatser i Ukraina. De viktigaste behoven i nuläget är mat, vatten och hygienartiklar. Filtar och madrasser behövs också för tillfälliga sovplatser. I grannländerna har ACT-alliansens nätverk börjat ta emot människor på flykt.

- Över en halv miljon ukrainare – mestadels kvinnor och barn - har på bara några dagar flytt över gränsen från Ukraina och flera hundratusen är på flykt inom landet. Många har inte fått med sig med några tillhörigheter och är väldigt utsatta under de vinterförhållanden som råder. I ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, är vi redan igång med humanitära insatser både i Ukraina och i grannländerna, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. 

Konflikten drabbar många, och fler insatser förbereds. Vi lever alla under samma himmel och det är av yttersta vikt att vi stöttar våra medmänniskor i en tid av oro, nöd och krig. Därför vädjar vi nu om gåvor till vårt katastrofarbete.

Vi följer löpande händelseutvecklingen och vilka behov som människorna som har tvingats på flykt har. Tillsammans med ACT-alliansen är vi beredda att agera och ställa om utifrån de behov som uppstår. 

Gåvorna används där behoven är störst. Ge din gåva   genom om att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. 

Gåvorna gör skillnad i Ukraina

Situationen för Ukrainas befolkning är fortsatt mycket svår. Din gåva behövs.

Ge en gåva

Bön om fred

Lär oss din frid och kom med din fred.

förnödenheter och materieL

Ukrainas ambassad samlar in förnödenheter och materiel. Här hittar du info om tider, platser och vad som behövs! 

Just nu behövs inte kläder, utan främst medicinsk utrustning. Insamlingen pågår tills vidare de flesta dagar i veckan på några olika platser i Stockholm.

Ukrainska ambassadens Facebook-sida och webbsidan för Nordic Ukraine Forum uppdateras löpande med info om tider, platser och vad som behövs.