Foto: Arne Hyckenberg

Julspelet - en älskad tradition

Nyhet Publicerad

Med stora vackra änglavingar och i vit skrud har Älgöbon Catarina Pap De Pestény fått gestalta ängeln i julspelet under flera år. Ibland har även hennes barn spelat små barnänglar. Ända sedan 30-talet har kyrkan uppfört julspelet i stort sett varje år. Något som betyder mycket för många Saltisbor.

Catarina Pap De Pestény har spelat ängeln i julspelet under flera år sedan 2015.
– Jag sjunger i Saltsjöbadens Kammarkör och vår körledare Katja Själander frågade om jag ville vara med, vilket jag såklart sa ja till, berättar Catarina. 

Har man inte varit på julspelet rekommenderar jag alla att testa.

Catarinas döttrar har sjungit i barnkören och julspelet har därför alltid legat henne varmt om hjärtat. Det är dessutom en bredd på julspelet som riktar sig till alla åldrar. 
– Det är lite poppigt och musikmässigt så spänner det över olika typer av musikgenrer, säger hon. 
Catarina har sjungit i gospelkör innan hon hittade till Kammarkören och sedan några julspel tillbaka sjunger hon bland annat gospellåten Go tell it on the Mountain.
– Det är en duett tillsammans med en annan korist och ett väldigt ärofyllt uppdrag, säger hon. 

Catarina Pap De Pestény tycker om att julspelet erbjuder en bredd av olika musikgenrer. Foto: Jocke Rolandsson

För många Saltisbor är julspelet en del av julens tradition och ett måste. 
– Uppenbarelsekyrkan är en bra julkyrka att uppföra julspelet i. Det är också ett tillgängligt sätt att förstå varför vi firar jul och vad det djupare budskapet kring julen handlar om, säger hon. 
För Catarina står julen främst för glädje, men också en påminnelse om att vara snäll. 
– Vi har det bra här i Sverige och Norden och vi ska påminnas om det, säger hon.
För henne finns det ett stort värde i att samlas kring en tradition som julspelet där musiken är omistlig.
– Jag gillar bredden, allt det klassiska som kören sjunger, men även den vanliga julmusiken. Julens musik är fantastisk, säger hon. 
Inför julspelet peppar Catarina hemma för att inte bli sjuk. Hon vill komma utvilad med en pigg röst som ska hålla för två föreställningar. 
– Ja…, det är en lång dag och jag har en utmanande sång att sjunga. Vi repar hela förmiddagen och sen är det två eftermiddagsföreställningar, säger hon. 

Som ängel bär hon stora änglavingar och är iklädd en vit lång skrud. Kostymerna i julspelet är uppsydda och vackra att titta på. 
– Har man inte varit på julspelet rekommenderar jag alla att testa. Det är anpassat för att barn ska komma, det är lite ”tjo” bland de minsta besökarna men det är så det ska vara, alla är välkomna, säger Catarina. 

Dan före dan!

Julspelet är en tradition för många i Saltsjöbaden. Dagen före julafton fylls kyrkan med julens glada budskap och de traditionella julsångerna. Julevangeliet tar form i drama och sång. Fredag 23 december kl 15.00 och kl 17.00, Uppenbarelsekyrkan, fri entré.