Foto: Arne Hyckenberg

Globalt & lokalt

Nyhet Publicerad Ändrad

Internationella gruppen i Saltsjöbaden anordnar många olika aktiviteter lokalt för att samla in medel till Svenska kyrkans internationella arbete. Just nu är fokus på julinsamlingen ”Jag är ett liv”.

Första lördagen i december 2017 är en mulen och regnig historia. Det är grått och kallt och en sådan där dag när många nog helst skulle vilja stanna hemma. Men i Saltsjöbadens församlingshem bredvid Uppenbarelsekyrkan råder febril aktivitet.
Det är Internationella gruppens årliga lussebak som är i full gång i församlingshemmets kök. Ann-Katrine di Meo som har ansvaret för lussebaket och Christina Ekstedt som tidigare i många år var ordförande i Internationella gruppen tar sig tid en stund för att berätta om arbetet.
–Nu bakar vi lussebullar som vi ska sälja imorgon på första advent mellan gudstjänsterna. Det brukar vara mycket populärt. Förra året gick allting åt tidigt så i år gör vi ännu fler lussekatter, säger Ann-Katrine di Meo.

Första advent är också startdatum för Svenska kyrkans julkampanj 2017, ”Jag är ett liv”, som stöder arbetet för att barn världen över ska få rätt till fullvärdiga liv. Det är ett arbete mot sexuella övergrepp och våld, för att ge barn möjlighet till trygghet, skydd, utbildning, mat och vatten.
Alla intäkter från försäljningen av lussebullar går till kampanjen som pågår fram till och med trettondedag jul.
–Det fina med kyrkan är att man vet att alla pengar som samlas in kommer fram, utan mellanhänder och korruption. Ibland samlar vi in till speciella ändamål som till Sydsudan i höstas, men annars går allt via kyrkan centralt som ser till att de insamlade medlen används där det är störst behov, säger Christina Ekstedt.
Svenska kyrkans internationella arbete sker idag i den internationella samarbetsorganisationen ACT, Action by Churches Together.
Det är en allians av över 100 organisationer med kyrklig bakgrund som arbetar tillsammans för att vara en starkare röst i världen i frågor som människovärde, rättvisa, fred och respekt för mänskliga rättigheter och miljön.

Foto: Arne Hyckenberg

Internationella gruppen i Saltsjöbaden anordnar många olika aktiviteter lokalt för att samla in medel till det internationella arbetet.
Gruppen träffas sex gånger om året för att bestämma vad man ska göra och vilka i gruppen som ska vara ansvariga för de olika aktiviteterna.
–Närmast efter försäljningen på första advent kommer julmarknaden andra advent. Där kommer vi också att sälja sådant som det nystartade handarbetscaféet, ”Flitiga fingrar”, har gjort. De träffas varannan torsdag och handarbetar. Den gruppen är för alla, men många från Internationella gruppen är med där, säger Ann-Katrine di Meo.
Internationella gruppen har många aktiviteter under året. Under Globala veckan i november hjälpte man i år till med kaffe- och matservering på helgen två veckor i rad. En medlem läser in Saltaren som taltidning och anordnar Aupair-cafe. På senare tid har även en medlem i gruppen börjat ha visningar av kyrkan, där behållningen går till det internationella arbetet.
Mest aktiviteter för Internationella gruppen blir det under fastan. Då bakar man våfflor och semlor till försäljning.

På frågan om vad som är det allra roligaste att minnas av allt de gör är Ann-Katrine och Christina överens.
–Det måste vara Prästosten. Det är så häftigt när prästerna står där i sina prästkläder och säljer ost på Tippen. Alla vi som står där och hjälper till har våra kontaktnät och nästan ingen går förbi utan att köpa, eller bidra, säger Ann-Katrine di Meo.
–”ICA-Per” sponsrar med osten och Internationella gruppen arrangerar försäljningen. Det är en mycket populär aktivitet som hållit på i mer än tio år. Det är helt fantastiskt, säger Christina Ekstedt.

 

 

Foto: Arne Hyckenberg

Både Ann-Katrine och Christina har varit aktiva i Internationella gruppen sedan starten. Christina var ordförande under många år innan arbetet samordnades med diakonin i församlingen.
Sedan dess är det Ulrica Hamrin som är ordförande, vilket är en lösning som Christina gillar.
–I Internationella gruppen ska det finnas ideella, förtroendevalda och någon från personalen. När jag var ordförande var det lite svårt att få närheten till de anställda. Men det har Ulrica som själv är anställd och församlingens pedagog. Det är mycket bra, säger Christina Ekstedt.

Alla som är intresserade är välkomna att vara med i Internationella gruppen och hjälpa till. Och det är långt ifrån bara arbete det handlar om.
Medan Ann-Katrine och Christina berättar om allt man gör i gruppen fylls borden bredvid oss på med färd- iga, härligt doftande lussebullar. Från köket hörs skratt och samtal som skvallrar om att det är ett glatt gäng som utgör den Internationella gruppen i Saltsjöbaden.
–Det är absolut ingen börda att vara med. Det är något man gör med glädje. Och det är inget tvång att vara med på allt hela tiden. Är man bortrest så är man och det är inget konstigt med det, säger Ann-Katrine di Meo. Christina Ekstedt håller med och tillägger.
–Visst gör vi det här för att samla in pengar till nödlidande, men vi gör det också för oss själva, för att vi har det så trevligt och för gemenskapen.

Fotnot: Det var rykande åtgång på lussebullarna på första advent...

Foto: Arne Hyckenberg

INTERNATIONELLA GRUPPEN

Internationella gruppen samlar in pengar till nödlidande i världen. En del projekt är gemensamma satsningar i Svenska kyrkans regi. Andra projekt är egna som att anlägga brunnar i Afrika i områden där torkan är svår.


Vill du vara med?
Det finns många uppgifter för frivilliga. Hör av dig till Ulrica Hamrin (08-748 19 14, ulrica.hamrin@svenskakyrkan.se) så berättar hon mer.