Foto: Privat, Johanna Källström

Från konfirmand till ledare

Nyhet Publicerad

Möt Alexander, Elin och Otto, konfirmandledare i Saltis

Foto: Privat

Alexander Wallström:
»Vi fick chansen att prata om saker man vanligtvis inte skulle prata om hemma eller med sina kompisar.«

Vad var det bästa med din konfirmationstid?
Det jag kommer ihåg som det bästa var att vi fick chansen att prata om saker man vanligtvis inte skulle prata om hemma eller med sina kompisar. Det kändes som att det alltid var ett väldigt öppet samtal och att man kunde säga som man tyckte utan att man blev dömd av någon som satt med i rummet.

Vad bär du med dig från konfirmationen?
Det jag bär med mig är att det är lika lätt att vara trevlig och snäll mot alla människor och ge alla en chans till förståelse som att man ska döma folk innan man lärt känna dem.

Varför valde du att bli konfirmerad?
För att jag alltid har hört att det är väldigt lärorikt och att det är kul då man ofta gör saker man inte gör hemma.

Vad får man vara med om på ett konfirmationsläger?
Under ett konfirmationsläger får man vara med om extremt många saker. Ens schema är ofta fullpackat och man får uppleva allt från upplevelsevandringar till vattenkrig på stranden.

Varför är du engagerad som konfirmandledare?
Jag valde att engagera mig som ledare för under mitt konfirmationsläger verkade ledarna ha väldigt kul samt att det var mycket trevliga människor som man fick samarbeta och arbeta med. Att vara ledare verkade även vara väldigt lärorikt då man fick inta en roll, som man inte var helt van vid innan.

Vad är konfirmation om du skulle förklara det för någon som inte vet?
Jag skulle säga att konfirmationen är en tid och händelse som är väldigt lärorik och att det är en chans att prata om alla möjliga frågor. Det är något man kommer att komma ihåg resten av sitt liv. Alla som jag har träffat har konfirmerats säger alltid samma sak, att det var bland de roligaste veckorna i deras liv.

Alexander Wallström

Ålder: 18 år
Konfirmerades: 2015
Ledare: Har varit ledare sen 2016

Foto: Johanna Källström

Elin Elfgren »Jag minns när vi var inne i
Vatikanen och såg påven, samtidigt som det blåste vatten på oss från en fontän.« 

Vad var det bästa med din konfirmationstid?
Under mitt läger lärde jag känna många tjejer och killar från andra skolor i Saltis, och vi fick tillsammans uppleva den lilla italienska staden Assisi. Det var soligt, vackert och fantastiskt roligt.

Vad bär du med dig från konfirmationen?
Andakter var en helt ny grej, det är inget man brukar göra på vanliga kyrkobesök. Det var ett så mysigt sätt att börja och avsluta dagen med, och något som jag saknade efter att vi hade åkt hem.

Varför valde du att bli konfirmerad?
Jag hade hört från mina äldre kompisar och andra kompisars storasyskon, att det var en upplevelse för livet, något man inte fick missa (de hade rätt haha). Dessutom tycker jag att det är viktigt att hålla på gamla traditioner.

Har du några speciella lägerminnen?
Jag minns när vi var inne i Vatikanen och såg påven, samtidigt som det blåste vatten på oss från en fontän. Det bästa var att det var så pass varmt att vi bara blev glada av att bli nedstänkta. Jag minns också när vi gick igenom den enorma basilikan i Assisi och tittade på väggkonsten som föreställde Franciskus liv.

Vad får man vara med om på ett konfirmationsläger?
Man får bo tillsammans med sina kompisar, borta från föräldrar och från skolan. Det blir en väldigt speciell känsla när man till exempel har varit i Strömstad i två veckor. Vi har lektioner, tävlingar och leker lekar. Sen så har vi också en hel del fritid när vi är borta på läger.

Varför är du engagerad som konfirmandledare?
Jag tyckte att mitt läger var så roligt att jag ville uppleva det igen, dessutom lockade ledarutbildningen en hel del eftersom ledaregenskaper alltid kan komma till användning.

Vad är konfirmation om du skulle förklara det för någon som inte vet?
Ett sätt att lära sig mer om kristen tro tillsammans med andra i din ålder. Till skillnad från när våra föräldrar var unga finns det inget prov som måste genomföras. Vi börjar med träffar hemma, och tillslut kommer lägret. Man väljer såklart själv vad man vill tro på.

Elin Elfgren

Ålder: 18 år
Konfirmerades: 2016
Ledare: Har varit ledare sen 2016
Intressen: Gillar att vara med kompisar och älskar att åka skidor

Foto: Privat

Otto Stafbom: »Jag såg hur kul mina ledare
hade när jag var konfirmand och det är ett skäl till att jag valde att bli konfirmandledare.« 

Vad var det bästa med din konfirmationstid?
Det bästa var vårt läger i Köpenhamn. Vi var en ganska liten grupp och under lägret kom vi varandra nära och blev en enda sammansvetsad grupp. Vi hade det fantastiskt under de dagar vi var i Köpenhamn.

Vad bär du med dig från konfirmationen?
Konfirmationen har lärt mig mycket om kristendomen och hur kristendomen kan bli en del av ens vardag. Konfirmationen blev också en vägledning in i vuxenlivet för mig. Konfirmationen gav mig möjlighet att reflektera över stora frågor och jag fick verktyg att hantera svåra frågor bättre själv. Utöver detta har också konfirmationen gett mig en inblick i hur kyrkan fungerar och gjort det möjligt för mig att fortsätta som konfirmandledare och gett mig många nya vänner.

Varför valde du att bli konfirmerad?
För att jag var nyfiken på kristendomen. Jag ville lära mig mer om de olika högtiderna och varför man firar dem. Utöver min nyfikenhet på kristendomen ville jag också lära känna nya människor och åka på ett roligt läger.

Har du några speciella lägerminnen?
Jag minns särskilt när jag var på en stiftsgård utanför Linköping. Under lägret var en av aktiviteterna att bygga snögubbar. Trots att jag nästan inte alls kände någon i min grupp innan vi började bygga så hade vi jättekul. Även om vi inte byggde den bästa snögubben lärde jag mig att man kan ha jättekul även med människor som man knappt känner.

Vad får man vara med om på ett konfirmationsläger?
Man vara med om mycket. Självklart kommer man få lära sig mycket om de kristna högtiderna och hur man kan ge uttryck för sin kristna tro. Man kommer även att få en förståelse för vad kristen tro kan innebära konkret i en människas liv, men utöver detta kommer man att ha riktigt roligt, träffa vänner och göra många roliga aktiviteter.

Varför är du engagerad som konfirmandledare?
Jag valde att bli ledare för att jag hade haft det så roligt under min konfirmationstid. Därför ville jag bidra till att även andra skulle kunna få uppleva samma sak. Jag såg hur kul mina ledare hade när jag var konfirmand och det är också ett skäl till att jag valde att bli konfirmandledare.

Vad är konfirmation om du skulle förklara det för någon som inte vet?
Konfirmation är ett tillfälle då man har möjlighet att bekräfta sitt dop, alltså bekräfta sin kristna tro. Under konfirmationstiden får man lära sig mycket om kristendomen, men också träffa nya kompisar och göra många andra roliga saker.

 

OTTO Stafbom

Ålder: 16 år
Konfirmerades: 2017
Ledare: Har varit ledare sen 2018
Intressen: Spelar vattenpolo, umgås med kompisar och är engagerad i SKU i Saltsjöbaden, en organisation som ordnar roliga aktiviteter för unga med kristen tro i centrum