Digital jul

Nyhet Publicerad

Hur kan digitala lösningar hjälpa oss att mötas och hålla kontakten i jul när många inte kommer att kunna träffas fysiskt? Madelene Segertoft ger några tips.

Hur kommer man igång på bästa sätt? Kanske är en bra början att göra lite mer av samtalet genom att visa något.
–Mina föräldrar bor i Vänersborg och vi skulle ha träffats under påsken, men istället blev det via Facetime. Vi intog påskmåltiden tillsammans, vi med dem på vårt bord och de med oss på sitt bord. Vi visade respektive buffé och dukning. Vi hade gett varandra i uppgift att lära ut en ny nubbevisa till sillen och det blev ett roligt påskminne trots fysiska avstånd. Tekniken som vi nu alla har i våra mobiler gör det möjligt att ta med någon på en promenad i hemmet och visa hur det ser ut nu. Du kanske kan bli någons armar och ben och låta farmor och farfar eller mormor och morfar bestämma var de vill gå på promenad i Saltsjöbaden.

Måste det vara svårt och krångligt att använda den digitala tekniken? Många är ovana och kanske inte riktigt vågar.
–Har man Facebook/WhatsApp är det en bra början. Man kan be barn, eller barnbarn, att sätta ihop en whatsAppgrupp eller en messengergrupp. Då blir det enkelt att gå ifrån textmeddelanden till att ringa upp ett videosamtal. Det här är deras vardagsverktyg. Mina flickor har haft ”kurser” i hur man skriver meddelande, delar bilder etc med mormor och morfar och de har tyckt att det är mysigt. Men det gäller att ha tålamod och repetera kursen då och då.
– Mitt julklappstips är att om man har möjlighet ge sina föräldrar en läsplatta där du har förberett den med t.ex. mejl, Facebook, WhatsApp och videokonferens-
systemet Zoom. Så att det bara är att trycka på knapparna för att komma igång. Jag gjorde misstaget att köpa mig själv en ny fin Ipad och ge bort min gamla Ipad till mina föräldrar men den klarade inte att visa flera ansikten i Zoom.

För familjer som är utspridda på många fysiska platser kan man med t. ex. Zoom samlas för att dela en upplevelse och samtala i mindre grupper genom att flytta sig mellan olika rum i ”huset”.
– Det som är bra med Zoom är att man kan uppleva något gemensamt. Kanske kyrkan sänder fina konserter till jul och vi inte får vara där. Då kan man samla familjen och inbjuda till ett zoom-möte. Man kan prata lite först och sedan uppleva konserten tillsammans genom att dela den i Zoom, trots att man sitter på olika håll. Man lyssnar och efteråt pratar man om hur det var
– Det finns också möjlighet att skapa flera olika digitala rum t.ex. köket, rimstugan, sagorummet etc. På så vis skulle man kunna umgås under jul och titta in i varandras kök och hjälpa till med diverse hemliga familjerecept. Några sitter och rimmar samtidigt som en mor- eller farförälder läser sagor för barnbarnen. Man rör sig fritt mellan rummen och när det är dags för julmiddag samlas man alla (i samma rum) runt bordet. Prova, prova och prova igen, det är roligt att lära tillsammans. Tekniken har gjort att jag ”ser” mina föräldrar tätare än innan Corona. Börja redan nu så kan ni mötas i jul i lugn och ro utan teknikstress, säger Madelene Segertoft.

Möte ONLINE

Saltsjöbadens församling anordnade redan i somras en kurs för att lära äldre hur man kan skapa möten på digitala plattformar. Madelene Segertoft som är organisationskonsult ledde kursen.
– När kyrkoherde Lars Viper frågade om jag kunde göra något för våra äldre för att bryta isoleringen som många kände, ordnade vi kurs i videokonferenssystemet Zoom. Vi var 25 personer som träffades digitalt en gång i veckan under fyra veckor och kursen avslutades med en tisdagslunch online med mat som kördes fram till dörren. Vid varje tillfälle samtalade vi och drack kaffe. Vi delade bilder och pratade i mindre grupper. Man fick verkligen känna på hur det här med möten i Zoom fungerar.
– Efter kursen var det många som fortsatte. Några har börjat med egna studiecirklar och en har lektioner i franska via Zoom. Merparten av de som var med har också anslutit till möten i ”Det goda samtalet” som prästen Carina Nilsson haft och där jag hjälpt till med tekniken. Det har varit härliga samtal, bland annat om dikter. Vi vill förstås träffas fysiskt men i brist på det kan man få till jättefina samtal, säger Madelene Segertoft.

DIGITALA NEDSLAG

Gudstjänster på SVT play och i Sveriges radio

Varje söndag under året sänder SVT en gudstjänst från någon av landets alla kyrkor. Du kan se gudstjänsterna på SVT play, www.svtplay.se/gudstjanst


På sr.se finns programmet Gudstjänsten. De sänder varje söndag från en kyrka i Sverige. De sänder också gudstjänster som innehåller religionsmöten. Lyssna på gudstjänster i Sveriges radio, www.sverigesradio.se/gudstjansten.

 

Konserter i juletid från hela Sverige

I år blir många julkonserter digitala. På www.svenskakyrkan.se/kalender/digitala-gudstjanster-och-evenemang kan du lyssna till ett urval konserter med advents- och julpsalmer, sånger och körstycken. I kalendern finns ännu fler digitala evenemang som församlingar runt om i Sverige anordnar.


Gudstjänster från hela Sverige

I många församlingar och pastorat kan du ta del av gudstjänster och andra evenemang via webben. Du hittar dem via www.svenskakyrkan.se/jul/digitala-advents--och-julkonserter


Nyckelpigan

Är du nyfiken på vad som händer på förskolan Nyckelpigan kan du besöka www.forskolannyckelpigan.se. Där hittar du både bilder och texter som beskriver förskolan.
– Den 20 november uppmärksammade vi Barnkonventionens dag med en ljusmanifestation på Nyckelpigans förskola. Barnen smyckade glasburkar efter förmåga och dessa tände vi inför morgonens mottagande av barnen. Barnkonventionen genomsyrar vårt arbete och värdegrund på förskolan, där vi pedagoger visar barnen på olika sätt, genom lek, samlingar mm, att vi alla är lika viktiga, vi är alla lika med ändå olika. Vi låter barnen reflektera, säga sin egen åsikt och lyssna på varandra. Vi har alla rätt att tycka och tänka, att få sin röst hörd, att respektera varandras olikheter och att vi är bra kamrater, berättar Yvonne Almér Mattsson

Nu är julförberedelserna i full fart och det blir vi Luciafirande med barn och pedagoger på förskolan.
–I dessa tider känns det bra att vi i samarbete med församlingen och Kyrka för skola har haft temat ”Ljus och mörker”. Karin, präst och Christian, församlingsassistent, pratade om ljus och mörker och hur vi i mörka tider kan hjälpa varandra. Vi fick en rundtur i kyrkan och barnen fick även fundera över ljus och mörker med att lysa med ficklampor.