De fyra ljusen…

Nyhet Publicerad

Till adventstiden hör att tända de fyra ljusen i adventsljusstaken i hemmet. Har du en sådan hemma? Har du funderat på om de fyra ljusen kan berätta något? De berättar om hoppet, kärleken, Jesus och Guds människoblivande.

När vi tänder det första ljuset inför Första söndagen i Advent (ett ljus), så tänker jag på den lilla ljuslågan som värmer i oss mörkret. Magiskt.

Under höstens långa mörka månader har vi längtat efter att få tända ljusen igen. Vi har längtat efter att få ta fram adventsljusstakarna och julstjärnan till fönstret, för att lysa upp mörkret. Ljusen gör oss glada. Vi orkar lite mer. Snart är det jul och vårt inre fylls av förhoppningar.

När vi tänder det andra ljuset i adventsljusstaken inför Andra söndagen i Advent (två ljus), så går mina tankar till det dubbla kärleksbudet i Bibeln.

Du skall älska … din Gud … och din nästa som dig själv. För många människor i vårt land och i andra länder förmår inget ljus, att lysa upp deras mörker. Det handlar om människor som drabbats bland annat av pandemins härjningar…

För dessa människor, och många andra, behöver vi tända hoppets ljus genom att bry oss om; genom att se varandra och be för varandra.

 

 

När vi tänder det tredje ljuset i adventsljusstaken inför Tredje söndagen i Advent (tretalet), så går mina tankar till Jesus som kom till oss. Jesus var ett ljus för många människor i sin samtid. Gud själv.

Vi tror i kyrkan ännu att han finns mitt ibland oss där vi är denna jul och på skilda håll…

Han som kom ridande till människorna i Jerusalem, han kommer till oss än idag, när vi läser bibeltexterna som berättar om hans liv i våra hem. Han som var Fridsfursten eller Fredsfursten.

Han vill finnas mitt ibland oss även i våra kök eller vid granen denna jul, när vi nu inte kan samlas i kyrkan.

 

När vi tänder det fjärde ljuset i adventsljusstaken inför Fjärde söndagen i Advent (de fyra evangelierna), så går mina tankar till Jesus som kom till oss även som ett litet värnlöst barn.

Till jul kan vi stanna upp inför en julkrubba i vårt hem. Där kan vi få se två människor som tillfälligt har slagit läger: Maria och Josef. I centrum för Marias och Josefs liv fanns det nyfödda barnet. Stjärnan lyste över stallet. Stjärnan ledde de vise som sökte…

Adventstiden handlar alltså om att få tid att gå inåt och allt djupare, för att där finna ljuset som brinner. Kristusljuset, som våra fyra adventsljus på olika sätt handlar om!