Foto: Linda Mickelsson/IKON

Samtal och stöd

omsorg om medmänniskor

Gud har uppmanat ...

... kyrkan att visa kärlek till människor, dela gemenskap och värna om natur och klimat. Kyrkan ska kämpa för rättvisa och solidaritet och särskilt möta människor som befinner sig i utsatta situationer.

Diakoni ...

... är kyrkans omsorg, engagemang och sociala ansvarstagande i samhället. Kyrkans uppdrag är att visa omsorg om medmänniskan och skapelsen. Alla medarbetare i pastoratet har ett ansvar att på olika sätt visa omsorg om människor.

Du känner igen diakonen på den gröna skjortan med den vita lilla kragen. Diakonen har också ett emblem. Ringen: symboliserar att du är omsluten av Gud och finns i den världsvida gemenskapen i Kristus. Korset: Jesu Kristi död, uppståndelse och försoning är det centrala. Duvan:  med den friska olivkvisten påminner om duvan som lämnade Noas ark och återvände med budskap om liv 

Diakoner kan ge praktiskt stöd

Funderar du över personliga relationer, livets mening, tron eller något annat? Det kan kännas lättare att prata med någon och att få sätta ord på sina tankar och funderingar. Hör gärna av dig för ett samtal med en diakon eller präst i pastoratet, eller någon annan medarbetare. Diakoner och präster har tystnadsplikt och de för inte journal över samtalet.

Kyrkans diakoner kan t ex hjälpa dig som vill ha stöttning i möte med kommunen eller myndigheter. Du kan få hjälp att t ex fylla i blanketter och hjälpa dig att söka ekonomiskt stöd.

Du är välkommen, oavsett vem du är
Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Det kostar inget att träffa, samtala eller få annat stöd av en diakon eller annan medarbetare i pastoratet.

Sorgegrupp

När man mister sin make, maka eller sambo kommer man, efter några månader, att få en inbjudan per post. Sorgegruppen leds av pastoratets diakon

Diakonihuset Lyan

Läs mer ...

Någon att prata med

Diakoner i Ronneby pastorat

Präster i Ronneby pastorat

En person sitter och håller på med sin mobiltelefon.

Jourhavande präst utökar sin chatt ytterligare

Tjänsten Jourhavande präst utökar sina öppettider för chatt ytterligare, Nu blir det möjligt att chatta med en präst redan från 18.00 varje dag.