Kyrkans bänk på allum

Här finns någon att prata med -om smått och stort! Varje tisdag kl 12-14.

Diakonen Jonas Lööf och prästen Frank Lorentzon turas om att sitta på Kyrkans bänk på allum. Varje tisdag kl 12-14 bjuder de på kaffe och pratar med den som vill. Ämnena berör allt – fotboll, cancer, relationer och väder.
-Folk litar på att det allmänna suset på allum döljer deras ord så de kan prata om väldigt känsliga saker, säger Frank Lorentzon.

Det hela började när allum byggdes 2006. Den dåvarande diakonen Britt-Marie Svantesson arbetade upp en god kontakt med centrumledningen och Svenska kyrkan fick förtroendet att finnas på plats på allum.

-Vi har varit här varje vecka sedan allum öppnades. Vi får möta folk där de är. Vill de prata om tro så pratar vi om tro. Vill den prata om traktorer, så pratar vi traktorer. Samtalen spänner över allt, säger Frank Lorentzon.

olika ämnen

Någon vill prata om Bibeln. Någon annan vill prata fotboll medan frun är inne i en butik och handlar. Ytterligare någon kan inte förmå sig att åka hem efter att ha fått ett cancerbesked.

-Jag tror att Bänken betyder mycket. Människor känner en trygghet i att få sitta ner och ta en kopp kaffe. Kragen står för trygghet, säger Jonas Lööf.

Har tystnadsplikt

Både Jonas och Frank upplever att folk har stort förtroende för kragen. De vet att den som sitter på Bänken har tystnadsplikt.

-Vi bjuder på en basal medmänsklighet. Folk vet att vi lyssnar och inte dömer. Kragen förkortar sträckan till att vinna människors förtroende. För oss kan människor inom två-tre minuter berätta saker som inte ens deras respektive vet om, säger Frank Lorentzon.

Ett ganska vanligt mönster för män är att de kommer fyra-fem gånger och pratar om väder och vind. Sedan kommer det fram som de egentligen vill prata om. Kvinnor däremot börjar genast prata om det som är viktigt.

Både män och kvinnor

Medelbesökaren på bänken är 60 plus. Ungefär lika många män som kvinnor. När det kommer yngre och sätter sig på bänken så handlar det nästan alltid om en kris.

-Min fördom säger att män har svårare för att prata så jag är förvånad över att så många män kommer, säger Jonas Lööf.

-Jag tror inte att män har fått lära sig att prata om känslor och relationer. Kvinnor har blivit uppfostrade att bli mer relationsinriktade, säger Frank Lorentzon.

Kvinnor pratar ofta om hälsa, familjerelationer och sorg.
Män dricker kaffe och pratar om ensamhet.

-Män är jättedåliga på att ha kontakter när barnen flyttat ut och frun har dött. Allum blir som ett förlängt vardagsrum. Vi blir den enda samtalskontakten i veckan för vissa. De har ett enormt socialt underskott, säger Frank Lorentzon.

Uppskattad av många

Många uttrycker uppskattning över att kyrkan syns på allum.
-Vi är världens mest sekulariserade folk, men när det krisar så ber de flesta. Här överbrygger vi en del av avståndet som många har till kyrkan, säger Frank Lorentzon.
-Det är väldigt enkelt att slå sig ner på en bänk på allum, säger Jonas Lööf.
Även människor från andra kulturer och religioner verkar uppskatta Kyrkans bänk. Muslimer kanske inte sätter sig ner och pratar, men de ler vänligt när de går förbi.
-Jag tror att de uppskattar att de kristna syns, säger Frank Lorentzon.

Många vill prata

Ofta har Jonas Lööf och Frank Lorentzon fullt upp under de två timmar de sitter där. Bänken är populär. Allum har flera miljoner besökare varje år och kyrkan vill finnas där människor finns.
-I en tid när folket inte hittar till kyrkan så får kyrkan hitta till folket, säger Frank Lorentzon.

• Tisdagar kl 12-14 sitter en präst eller diakon på Kyrkans bänk på allum.
• Bänken finns vid hissen utanför Kappahl.
• Präster och diakoner har tystnadsplikt.
• För den som vill så kan man boka tid för fortsatta samtal.
• Kahls bjuder på kaffet och har gjort sedan starten.

Text: Maria Lokrantz

Frank Lorentzon möter människor på bänken på Allum.
Jonas Lööf bjuder på kaffe och pratar med folk.