Ett varmare Partille vill minska ofrivillig ensamhet

”Ett varmare Partille” är ett nystartat arbete för att minska ofrivillig ensamhet. Det handlar om att skapa ett tryggare samhälle. Och varje partillebo är en viktig del av detta.   - Vi vill ha ett medmänskligare samhälle där vi ser och bryr oss om varandra, säger Emma Johansson, en av initiativtagarna.

Ett varmare Partille är ett samarbete mellan Partille kommun, kyrkor och föreningar. Annicka Plos, diakon i Svenska kyrkan i Partille, och Emma Johansson, utvecklingsledare i Partille kommun, lyfter fram att samarbetet ger en möjlighet att skapa något meningsfullt tillsammans. 

-Kommunen arbetar med att minska ofrivillig ensamhet, men vi kan inte lösa det själva. Det här behöver vi jobba med tillsammans, säger Emma Johansson.

Behöver samarbeta
Det hela började med en workshop i höstas med några föreningar som har ett socialt engagemang. Framöver kommer arbetet att omfatta fler föreningar samt näringslivet. 

Än så länge är arbetet i startgroparna. Till en början riktar man sig mot äldre men framöver kommer arbetet breddas och omfatta fler åldersgrupper.

-Det här är en levande process, så vi vet inte riktigt vad som kommer att hända eller vad det blir för aktiviteter av det. Det är ett samarbete och vi vill ha en delaktighet, säger Emma Johansson. 

Två spår
I nuläget jobbar man med två olika spår. Det första handlar om att synliggöra all verksamhet för äldre som redan finns i kommunen, kyrkorna och i olika föreningar.

-För den som är ensam finns det många möjligheter. Det finns hopp! säger Emma Johansson.

Säg hej
Det andra spåret handlar om att få med sig allmänheten i arbetet med att skapa ett varmare Partille. Först ut är en kampanj som heter ”Säg hej”, där partilleborna uppmanas att hälsa mer på varandra. 

-Att säga hej kan betyda väldigt mycket för någon som inte har så många kontakter, säger Annicka Plos.

Den röda tråden under 2024 är att uppmuntra människor att våga se och bry sig.

-Det är bra att samlas kring någonting och så kan det bli nya trådar utifrån det. Vi vill engagera kommuninvånarna i detta, säger Emma Johansson. 

Varför finns ofrivillig ensamhet?
Som diakon träffar Annicka många människor som kämpar med olika saker. 

-Jag möter människor som är oerhört ensamma. Bland äldre kan det vara så att din bekantskapskrets dör bort. Arbetslivet har kanske också varit en stor del i att man inte varit ensam. Och sedan har kanske barnen flyttat, säger Annicka Plos.

Genom ”Ett varmare Partille” vill Annicka och Emma synliggöra alla möjligheter som ändå finns.

-Det finns så mycket engagemang och erfarenhet hos kyrkorna och föreningarna, säger Emma.

 

Text och bild: Maria Lokrantz

 

 

Vad kan man göra om man är ensam?

• Fundera på vilka människor som du haft kontakt med tidigare i livet. Välj en person och börja odla den kontakten.

• Utgå från att folk vill dig väl.

• Nappa på de initiativ som du får. Våga säga ja om någon frågar om du vill följa med på en promenad.

• Ta kontakt med föreningar.

• Bli volontär.

• Om du har barn eller barnbarn, säg till att du vill ses.

• Våga gå utanför din komfortzon. Det kan vara lite läskigt att gå iväg själv, men testa! Om du vill ha sällskap första gången till en aktivitet kan du kontakta en av kommunens seniorlotsar.