Liturgiska kläder och högtider

så känner du igen en präst eller diakon

I Svenska kyrkan är det diakon och präst som bär liturgiska kläder.  Diakonen bär vanligtvis en grön skjorta med en vit krage, medan prästen vanligtvis bär en blå eller svart skjorta med vit krage. 

Diakonen har ett särskilt emblem (stort smycke) som finns på bild nedanför med en duva och en kvist. Präster kan ha ett kors på sig. 

Vid gudstjänst bär alla en Alba (vit klänning). Den vita klänningen/långa skjortan, är symbol för dopets renhet vilket är förebilden för båda ämbeten som präst och diakon vigts till.

Runt midjan ska har de ett rep, som kallas cingulum. Över axlarna bär både präst och diakon en stola. På prästen är stolan korsad över bröstet, medan på diakonen är den korsad över höger höft. Biskopen har stolan hängandes rakt ner.  

Då det är högmässa med nattvard, tar prästen även på sig en mässhake. Stola och mässhake har man i den liturgiska färg som är enligt kyrkoåret. 

När vi firar högmässogudstjänst, utan nattvard, har prästen på sig en kortare mässhake som kallas röcklin. När präst och diakon bär röcklin, har de ej cingulum (rep runt midjan) och därför hänger stolan också rakt ner, på både präst och diakon. 

De olika liturgiska färgernas betydelse

Vit - Glädjen i centrum, glädjefirande. Betyder också renhetens färg. Tiden efter påsk, julen, dop, vigsel och pingst. 


Blå/ViolettBikten, boten och förberedelsens färg. Allvarsamhetens och betänksamhetens färg. Hur lever vi? Lever vi rätt? Tid att tänka på hur viktigt förlåtelsen är.  


RödBlodets, den helige Andens, och kärlekens färg. I Pingst påminner det röda om elden då anden utgjutes. På annandag jul för att minnas martyrer, människor som dog för sin tro på Jesus Kristus. 

GrönEfterfestens färg. Handlar inte bara om växtlighet, utan om att växa i både sin tro och som människa. Efterfest, innebär att tänka till kring vad som varit och bearbeta allt. 


SvartSorgens färg. Alltid förekommande på Långfredag, då vi minns korsfästelsen samt vid begravningar.

 
Dessa är de "officiella" liturgiska färgerna, det kan förekomma blått istället för violett och gult istället för vitt. 

Kyrkoårets fem färger

 

 

 

Prästskjorta
diakonemblemet
Blå stola Foto: Karin Andersson