Skylt Laestadius pörte
Foto: Luleå stift

Laestadiusmuseet och pörtet

Laestadiusmuseet består av prästgården, pörtet och örtagården och berättar om Lars Levi Laestadius liv och verk. Under sommartid är museet öppet och andra tider på året finns möjlighet att boka visning. Välkomna!

Förutom byggnaderna finns här många orginalföremål som både visar och beskriver tiden då Laestadius och hans fru Brita-Kajsa levde här. Ett stenkast från området finns Pajala kyrkogård och där paret begravda. Välkommen! 

Boka guidning för grupper och enskild visning

Kontakta expeditionen på +46978-758 80 eller pajala.forsamling@svenskakyrkan.se
Varaa ryhmäopastus kirkkoherranvirastosta +46 978-758 80 tai lähetä sähköpostia pajala.forsamling@svenskakyrkan.se

Öppettider under sommaren

Museet är öppet vecka 26 till vecka 31, tisdag-fredag kl 09:00-17:00, lördag kl 10:00-14:00. Söndagar och måndagar är museet stängt.

Hitta hit

Prästgården och museet
På ovanvåningen finns en lägenhet. Vid ena gaveln på gården finns en gästlägenhet för besökande vikarier som tjänstgör i församlingen tillfälligt. På nedervåningen ligger Laestadiusmuseet som berättar om Lars Levi Laestadius liv och verk.

Britta-Kajsas naturhörna
Det finns en interaktiv naturhörna som du kan besöka sommartid då guider finns tillgängliga. Där kan du dofta på kvanne, doftörter och piptobak, känna på mossa och stenar samt titta i gamla psalmböcker. Brita-Kajsa (Brita-Catarina) var den som sysslade med att torka örter, hon gjorde också eget bläck då Lars Levis bläck tog slut medan han satt och skrev. Här finns också illustrationer från Lars Levis växtkollektion, som handlar om över 6000 olika växter ifrån dessa nordliga breddgrader.  

Syftet med museet
Vi vill berätta om vår bygds särskilda historia och hur det var att leva här på den tiden. Vem Lars Levi Laestadius med flera var och vilka bestående intryck de gav under sin tid och hur Laestadius liv och verk på flera sätt har inverkan i våra samhällen än idag. Berättelsen om Lars Levi Laestadius och Brita-Catarina (Brita-Kajsa) är värd att berättas, bevaras och förvaltas på ett genuint sätt. 

Läs mer om Lars Levi Laestadius (Wikipedia)