Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Orgelveckan i Östersund

Årets orgelvecka, 7-14 november. Mängder av orgelkonserter med olika teman. Lokala och nationella musiker med spännande ingång i orgelmusiken.

Orgelveckan 2020, 7-14 november
Orgeln som idé och instrument har fått bära många olika roller. När orgeln som uppfinning såg dagens ljus ca 200 år f.k. hade orgeln den tjänande den rollen som krigsinstrument, att som ett stort och ljudstarkt instrument skrämma fienden. Under årens gång har den fortsatt att tjäna, på Colosseum, på hockeyrinken, i konserthus och varuhus, men även i starkt andliga sammanhang, dvs kloster och kyrkor.

Det var inte självklart för orgeln att få sin plats som det tydligaste gudstjänstinstrumentet vi känner till idag, förutom rösten. Men efter många drabbningar i historien med nedbrända orglar som följd står den där, Kyrkorgeln, som ett nästan tidlöst dokument över människors uttryck i lovsången till Gud.

Årets upplaga av Orgelveckan är den första i sitt slag där Östersunds- och Frösö församling samverkar i en konsertserie. Det känns fantastiskt fint att få visa upp de lokala orglarna och deras olika förmågor och möjligheter.

Ursprungsidén med orgelveckan är att ge orgeln lite olika fokus. Som ensamt tronande majestätiskt konsertinstrument, som ödmjukt tjänande gudstjänstinstrument. Men också – vad händer när orgeln möter andra instrument och dessutom, förändras orgelmusikens innersta väsen om man flyttar den från kyrkan till orgelpuben?

Det bjuds på massor av orgelkonserter med olika tema och ingångar och veckan avslutas med uruppförandet av beställningsverket Northern Stories. En orgelkonsert i tre satser med stråkorkester och Orgel, skriven av- och framförd med den internationellt kände konsertorganisten Gunnar Idenstam. För dig som inte har möjlighet att vara på plats finns möjlighet att se konserten live på https://www.facebook.com/svenskakyrkanostersund/live/

På grund av rådande restriktioner begränsat antal personer per konsert.
Boka för garanterad plats:
063-19 50 00 för konserter i Stora kyrkan och Gamla kyrkan
063-16 11 50 för konserter i Hornsbergskyrkan
063-663 12 13 för Norra Station eller anmäl dig här Boka plats pubkväll Norra Station

Drop in i mån av plats. Fri entré.

Varmt välkommen!

Martin Schiffer, Organist Frösö Församling
Nicklas Strandberg, Organist Östersunds församling

Schema för orgelveckan 2020: