Bilden visar ett somrigt Riseberga klosterruin utanför Fjugesta
Foto: Göran Sundström

Vallfartsmässa vid Riseberga klosterruin 5 juni

Nyhet Publicerad Ändrad

Söndagen den 5 juni klockan 11 firar vi en traditionsenlig vallfartsmässa vid Riseberga klosterruin. Ta gärna med matsäck. Svenska kyrkan ordnar bussar från Örebro. Du kan också pilgrimsvandra till gudstjänsten.

Strängnäs stift har som tradition att fira en gemensam vallfartsmässa på försommaren och söndagen den 5 juni 2022 är det dags igen. Då firar Svenska kyrkan i Örebro en gemensam högmässa i Riseberga klosterruin. Körsångare och brassensemble medverkar liksom kyrkvärdar, präster och diakoner från Närkedelen av Strängnäs stift. Gudstjänsten teckenspråkstolkas. Ta gärna med kaffe- eller lunchkorg och något att sitta på.

Celebrant och predikant: Domprost Christofer Lundgren.

Väder och genomförande

Vädret spelar roll en sådan här dag. Fredagen den 3 juni fattas beslut om vallfartsmässan blir i Riseberga klosterruin eller i Kräcklinge kyrka. Beslutet meddelas här på webben.

Busstider till Riseberga från Örebro

Örebro kontrakt ordnar med avgiftsfria bussar till och från Riseberga – kolla vilken av dem som passar dig bäst. Ingen anmälan behövs.

Buss 1

• 09.30 Olaus Petri församlingshem, Sofiagatan 2
  • 09.40 S:t Mikaels kyrka, Hjärstavägen 33
  • 09.50 Längbro kyrka, Församlingsvägen 4
  • 10.30  Riseberga klosterruin
  • 13.00 Återresa med avsläpp i Längbro, S:t Mikaels kyrka och ändhållplatsen Olaus Petri församlingshem, Sofiagatan 2

Buss 2

• 09.30 S:t Nicolai kyrka, Drottningggatan vid Stortorget
  • 09.40 Tybble centrum
  • 09.50 Brickebacken, Granrisvägen (vid vårdcentralen)
  • 10.00 Adolfsbergs kyrka, Glomman 127
  • 10.30 Riseberga klosterruin
  • 13.00 Återresa med avsläpp i Adolfsberg, Brickebacken, Tybble centrum och ändhållplatsen S:t Nicolai kyrka

För dig som inte  har möjlighet att delta på plats i Riseberga, firas även andra gudstjänster i Örebro samma dag. Du hittar dem i vår webbkalender.

Frågor? Kontakta Svenska kyrkans Örebro pastorats Informationsservice på 019–15 45 00 eller hör av dig direkt till Erik Lindstrand (kontaktuppgifter längre ner på sidan).

Vill du pilgrimsvandra till vallfartsmässan?

Två vandringar erbjuds.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Från Viby kyrka

Start 07.30 från Viby kyrka. Vandringen sker i relativt högt tempo, därför är det möjligt att få skjuts sista biten. Medtag matsäck. Skjuts tillbaka kan vid behov samordnas, kontakta Benjamin Lundkvist på mejl benjamin.lundqvist@svenskakyrkan.se eller tfn 0582-66 08 20. Anordnare är Svenska kyrkan Viby församling.

Från Edsbergs kyrka

Start kl. 09.30 utanför Edsbergs kyrka. Vi tar vägen förbi Snarve Hembygdsgård. Ta med matsäck för en välsmakande picknick efter gudstjänsten. Anmälan till den här vandringen sker till Svenska kyrkan Hovsta pastorat senast 3 juni på tfn 019-20 93 00.

Vill du veta mer om vallfartsmässan?

Erik Lindstrand

Teologisk utredare, Enheten för utvecklingsstöd, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat