Other languages with Google Translate

Tankar och tips i fastetid hos Svenska kyrkan i Örebro

Fastan är en speciell tid. En tid att grubbla, ifrågasätta och avstå från något, för att istället vinna något annat – och göra världen lite bättre. I år börjar fastan onsdag 6 mars och avslutas på påskafton den 20 april. Kolla in vad vi har på gång!

Fastan kan få vara en stund i livet då du stannar upp och ger dig själv mer tid för efteranke och bön – tid att komma närmare Gud. Om du fastar behöver det inte betyda att du inte äter. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel tv-tittande, godis, alkohol, kött, sociala medier eller något annat. I nya bloggen 40 dagar för en bättre värld får du t.ex. hänga med när Svenska kyrkans Angela, Lisa och Anders grubblar kring mat och klimat.

En kristen fasta kan också handla om att avstå från något för att spara pengar. De pengar du inte använder kan istället gå till någon som behöver dem bättre än du gör.

så kan du göra världen lite bättre

Under fastan pågår vår stora fasteinsamling ”Samma himmel – samma rättigheter” som i år fokuserar på de humanitära insatser Svenska kyrkans internationella arbete stödjer runt om i världen. Var med och kämpa för människors rätt att få resa sig starkare ur en katastrof. Dina gåvor används där behoven är som störst.

Du kan skänka direkt till insamlingen via webben, genom att Swisha din gåva till 900 1223, via kollekt i kyrkan eller några av de aktiviteter och insamlingar som församlingarna arrangerar – t.ex. barnloppis i Adolfsberg och middag på internationella kvinnodagen i Nikolai. Du hittar fler exempel längre ner på sidan.

Fakta om fastan

FASTLAGEN
Fastlagen är tre festdagar som infaller före fastan. Fastlagen börjar med fastlagssöndag och avslutas med fettisdagen. 2019 infaller fastlagssöndagen den 3 mars och fettisdagen den 5 mars. Läs mer om fastlagssöndagen och fettisdagen.

ASKONSDAGEN
Fastan börjar på askonsdagen och i många kyrkor firas askonsdagsmässa som är en gudstjänst med nattvard. 2019 är det askonsdag den 6 mars.

FASTEDAGAR I KRISTENDOMEN
Fastan före påsk är den största. Men det finns flera olika fastedagar inom kristendomen. I en del kristna traditioner fastar man på onsdagar och fredagar. På onsdagar för att Jesus förråddes av Judas på just den dagen och på  fredagar för att Jesus korsfästes då.   Advent är en annan fastetid.

FASTANS FÄRGER
Under fastan är färgerna i kyrkan blå eller lila, till exempel på prästens kläder och på altaret. Den lila eller blå färgen står för fasta och bot, det vill säga att ångra sig och erkänna sina fel, få Guds förlåtelse och gottgöra de fel vi gjort.