En barnhand håller en glaskula som föreställer en jordglob.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Fastan: Så försöker vi göra världen lite bättre tillsammans

Nyhet Publicerad Ändrad

Fastan är tiden då vi omprövar, ifrågasätter och tar lite extra ansvar för orättvisorna i världen. I år börjar fastan onsdag 14 februari och avslutas på påskafton den 30 mars. Här hittar du inspiration och idéer på hur du kan vara med och göra världen lite bättre tillsammans med oss i Svenska kyrkan Örebro pastorat.

Fastan kan få vara en stund i livet då du stannar upp och ifrågasätter, ger dig själv mer tid för eftertanke och bön – en tid att komma närmare Gud.

Om du fastar behöver det inte betyda att du inte äter. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel kött, alkohol, sociala medier eller streamingtjänster – för att i stället vinna eller upptäcka något annat.

Under pandemiåren ägnade många mycket tid åt att avstå. Så varför inte vända på det? Tänk att du i stället väljer att göra saker – till exempel att äta mer vegatariskt, eller att ägna tid åt en aktivitet som gör gott för andra.

Fasteaktionen Dela lika och rädda liv

Årets stora fasteaktion från Act Svenska kyrkan heter ”Dela lika och rädda liv”. Det finns tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, ändå är världen hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga – vi delar inte lika på makt och resurser. Flera av de aktiviteter som vi arrangerar handlar om fasteaktionen.

Kolla in Längbro församlings ”Ta och ge”-påskris – för en värld som är mer rättvis!

Köp ett par vantar, en grytlapp eller kanske en påskdekoration – eller lämna något du själv skapat. Längbro församlings stora påskris är en del av årets fasteaktion från Act Svenska kyrkan. Du hittar det i Längbro församlingshem i Örebro, till och med påskdagen den 9 april.

Tro och liv - Samtal i gemenskap i Längbro

Varje söndag under året har vi ett tema, en rubrik i kyrkan, det kan vara tex skapelsen, bön, samhällsansvar eller annat som rör livet. I samtalsgruppen får vi mötas kring nästkommande söndags tema och fundera och samtala kring vad detta betyder i våra liv.

Barnloppis och café 20/4 kl 10–12.30 Adolfsbergs kyrka

Välkommen till en härlig barnloppis full med barnkläder, leksaker, böcker och andra roliga barngrejer! När du behöver en paus i ditt fyndande så är du välkommen att slå dig ner i vårt café!

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Nyfiken på hur semlan, fastan och askonsdagen hänger ihop?
Kolla filmen, så får du en snabbkurs!

Guide: Stilla veckan – dag för dag

Stilla veckan, eller passionsveckan som den också kallas, inleds med palmsöndag och avslutas på påskafton. Men vad betyder de olika dagarna och vad händer i kyrkan? Kyrkvaktmästaren Lena-Marie Keber guidar dig genom påskens drama.

En landsbygdskyrka i lummig omgivning. I ena hörnet av bilden ligger ett infällt gröngult klot.

Färdplan för klimatet – så arbetar Örebro pastorat med miljö och hållbar utveckling

Klimatförändringarnas effekter är kännbara redan idag. Vill du vara med och engagera dig? Här kan du läsa mer om vad Svenska kyrkan i Örebro har på gång.

Fakta om fastan

  • Fastlagen. Fastlagen är tre festdagar som infaller före fastan. Fastlagen börjar med fastlagssöndag och avslutas med fettisdagen. 2024 infaller fastlagssöndagen den 11 februari och fettisdagen den 13 februari. Läs mer om fastlagssöndagen och fettisdagen.
  • Askonsdagen. Fastan börjar på askonsdagen och i många kyrkor firas då Askonsdagsmässa som är en gudstjänst med nattvard. 2024 är det askonsdag den 14 februari.
  • Fastedagar i kristendomen. Fastan före påsk är den största. Men det finns flera olika fastedagar inom kristendomen. I en del kristna traditioner fastar man på onsdagar och fredagar. På onsdagar för att Jesus förråddes av Judas på just den dagen och på  fredagar för att Jesus korsfästes då.  Advent är en annan fastetid.   

  • Fastans färger. Under fastan är färgerna i kyrkan blå eller lila, till exempel på prästens kläder och på altaret. Den lila eller blå färgen står för fasta och bot, det vill säga att ångra sig och erkänna sina fel, få Guds förlåtelse och gottgöra de fel vi gjort.