Bilden visar en vintrig brygga.
Foto: Stux/Pixabay

Fastan: Så försöker vi göra världen lite bättre tillsammans

Fastan är tiden då vi omprövar, ifrågasätter och tar lite extra ansvar för orättvisorna i världen . I år börjar fastan onsdag 17 februari och avslutas på påskafton den 3 april. Läs om vad vi har på gång detta speciella år – kanske vill du kolla in vår fasteauktion hos Tradera?

Fastan kan få vara en stund i livet då du stannar upp och ifrågasätter, ger dig själv mer tid för eftertanke och bön – en tid att komma närmare Gud. Om du fastar behöver det inte betyda att du inte äter. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel kött, alkohol, sociala medier eller Netflix – för att istället vinna eller upptäcka något annat.

Men: just i år kanske du redan har ägnat mycket tid åt att avstå. Så varför inte vända på det, genom att välja att göra saker istället – till exempel att välja att äta mer vegatariskt. Eller att välja att söka social kontakt med andra, på de sätt som går. Du hittar flera bra uppslag i vår fastekalender, som tagits fram av Strängnäs stift. 

Gör världen lite bättre – lägg ett bud på vår fasteauktion hos tradera

Du kan också välja att ge ett extra bidrag till Act Svenska kyrkan. Coronapandemin tvingar miljoner människor till ett liv i extrem fattigdom och hunger. I år kan vi inte arrangera loppisar, lotterier och annat till förmån för Act. Istället har Svenska kyrkan i Örebro en fasteauktion på Tradera – kolla in allt som är till salu och lägg ett bud!

Digitala samtal i fastan

Du som vill fundera och reflektera tillsammans med andra – till exempel biskop Johan –  kan delta i våra spännande digitala samtal i fastan, som arrangeras av Olaus Petri församling. Nikolai församling har en annan digital samtalscirkel, som utgår från Maria Küchens bok "När jag bröt mot buden". Läs mer på webben och anmäl dig, så får du en zoomlänk.

Nyfiken på hur semlan, fastan och askonsdagen hänger ihop?
Kolla filmen, så får du en snabbkurs!

Fakta om fastan

  • Fastlagen. Fastlagen är tre festdagar som infaller före fastan. Fastlagen börjar med fastlagssöndag och avslutas med fettisdagen. 2021 infaller fastlagssöndagen den 14 februari och fettisdagen den 16 februari. Läs mer om fastlagssöndagen och fettisdagen.
  • Askonsdagen. Fastan börjar på askonsdagen och i många kyrkor firas då, under normala år, askonsdagsmässa som är en gudstjänst med nattvard. 2021 är det askonsdag den 17 februari.
  • Fastedagar i kristendomen. Fastan före påsk är den största. Men det finns flera olika fastedagar inom kristendomen. I en del kristna traditioner fastar man på onsdagar och fredagar. På onsdagar för att Jesus förråddes av Judas på just den dagen och på  fredagar för att Jesus korsfästes då.  Advent är en annan fastetid.   

  • Fastans färger. Under fastan är färgerna i kyrkan blå eller lila, till exempel på prästens kläder och på altaret. Den lila eller blå färgen står för fasta och bot, det vill säga att ångra sig och erkänna sina fel, få Guds förlåtelse och gottgöra de fel vi gjort.