En äldre person, eller en person i en riskgrupp, som behöver hjälp kontaktar sin kommun. Kommunen kontaktar i sin tur den organisation som är samordnare för organisationerna på orten. Samordnaren håller i kontakterna med volontärer från alla organisationerna.
Volontärer ska vara lokalt förankrade
Volontärer som engageras ska vara lokalt förankrade, för att vi ska undvika resor inom landet.
– Svenska kyrkans församlingar täcker hela Sveriges yta. Vi finns överallt och att hjälpa utsatta människor är dessutom en av våra grundläggande uppgifter, säger Maria Lundberg, diakon och samordnare för Svenska kyrkan på nationell nivå för det gemensamma arbetet att stötta riskgrupper.
En del kommuner har större behov av hjälp än andra
Det finns kommuner som har en så kallad Frivillig resursgrupp (FRG), eller andra typer av samordning för frivilliginsatser. Detta stöd omfattar i första hand kommuner som inte har en sådan resursgrupp eller samordning av frivilliginsatser.
Denna verksamhet ska bedrivas under den tid Folkhälsomyndigheten uppmanar personer 70 år och äldre att begränsa sina nära kontakter och hålla sig i hemmet.
Om samarbetet
Vi gör insatsen med hjälp av volontärer och det handlar framför allt om att handla mat och hämta ut mediciner från apoteket.
Tillsammans har vi gjort en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges kommuner och regioner (SKR).
På riksplanet är det Röda korset som koordinerar arbetet. Vilken organisation som koordinerar arbetet lokalt kommer att variera. Det beror på hur kapaciteten ser ut på respektive ort.
Organisationerna är
- Svenska kyrkan
- Svenska Röda korset
- Riksidrottsförbundet
- Rädda barnen
- Sveriges stadsmissioner.