Deltar i samtalet gör:
Tomas Lundmark, professor emeritus
Per Angelstam proessor emeritus
Johan Bergh professor
Bengt Gunnar Jonsson professor
Johan Sonesson docent
Nyhet / Publicerad 15 februari 2024 / Ändrad 16 februari 2024
I veckan genomförde Skogsutredningen ett första rundabordssamtal med experter. Skogens betydelse för den biologiska mångfalden och klimatet var temat. Här kan du titta på samtalet.
Tomas Lundmark, professor emeritus
Per Angelstam proessor emeritus
Johan Bergh professor
Bengt Gunnar Jonsson professor
Johan Sonesson docent
– Klimatkrisen förändrar förutsättningarna för Svenska kyrkans skogsbruk och kunskapsläget förändras hela tiden. Därför är det värdefullt att få råd från forskare om vilka typer av insatser som skulle kunna göra skillnad. En viktig uppgift är att stärka skogarnas motståndskraft för att klara klimatförändringarna och fortsatt skogsproduktion. Det behövs också ytterligare insatser för att värna den biologiska mångfalden, säger utredare Göran Enander.
Samtalet kom att handla om hur Svenska kyrkan genom sitt skogsbruk skulle kunna bidra till att både motverka klimatförändringar och främja den biologiska mångfalden. Det diskuterades mycket om kolsänka i skogen, produktionsförutsättningar, alternativa skogsbruksmetoder och behovet av att avsätta mer mark för naturvårdens behov. Hur ska Svenska kyrkan förhålla sig till allt detta och vad är prioriterat?
I samtalet, som leddes av Göran Enander, deltog fem välrenommerade forskare med inriktning på bland annat skogsproduktion, ekologi och biologisk mångfald. Egendomsnämndernas samorganisation hade två företrädare på plats som kunde ställa kompletterande frågor till forskarna.
– Ytterligare rundabordssamtal planeras under våren. Jag ser fram emot att få höra från fler experter. Näst på tur står miljö- och klimatrörelsen, därefter samiska företrädare och även experter på hyggesfritt skogsbruk, avslutar Göran Enander.