Imam Yahya Pallavicini gästade ärkebiskopens möte i februari 2022. Till vänster står Jakob Wirén, doktor i systematisk teologi.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Interreligiös samverkan bidrar konkret till social sammanhållning

Nyhet Publicerad Ändrad

Judar, kristna och muslimer som samverkar över religionsgränser hittar teologiska motiv för att bidra till sociala sammanhållning. Imam Yahya Pallavicini och teologen Jakob Wirén intervjuas i Sveriges radios program Människor och tro.

Senaste avsnittet av Sveriges radios program Människor och tro har rubriken ”Om religionsdialogens kraft och svaghet”. I studion finns Jakob Wirén, doktor i systematisk teologi och ärkebiskopens teologiske sekreterare. Han intervjuas utifrån sin bok ”Att ge plats för den andre?” som gavs ut på Verbum förlag 2021, och kommenterar övriga inslag.

Det hade när programmet sändes bara gått dagar sedan ”påskupploppen”, som reaktionerna på den danske politikern Paludans koranbränningar och demonstrationer runt om i landet kommit att kallas. Jakob Wirén får frågan vad han tänker om det som hänt.

”Sorgligt sätt att använda yttrandefriheten på”

– Det är förfärligt och sorgligt på många sätt. Det brutala våldet kan aldrig rättfärdigas. Yttrandefriheten och demonstrationsrätten är grundläggande för vårt samhälle, samtidigt är det här ett väldigt sorgligt sätt att använda den. Att bränna böcker är en stark symbolhandling.

I efterdyningarna har olika religiösa företrädare på platserna där våldet utspelade sig träffats. Jakob Wirén menar att de samtalen är viktiga och göra skillnad.

– Om jag förstått rätt så lyckades religiösa aktörer och civilsamhället tillsammans i Jönköping och Göteborg till exempel att åtminstone mildra verkningarna av det här.

Konkret socialt arbete

Det är just möjligheten att bidra i sociala frågor som flera av inslagen lyfter som den stora vinsten med interreligiös samverkan. Människor och tro intervjuade den italienske imamen Yahya Pallavicini när han i februari besökte Sverige för att delta i avslutningen av ärkebiskopens möte ”A Week of Neighbours”. 

Imam Pallavicini som är ordförande för italiensk-islamska samfundet har arbetat med intereligiösa frågor i snart tjugo års tid och talar helllre om interreligiöst samarbete än interreligiös dialog.

– Det är inte så mycket en teologisk diskussion som konkret socialt arbete fast med sinne för andlighet på ett sätt så det kan delas av olika religioner.

Nya lösningar kräver tålamod

Imam Pallavicini menar att interreligös samverkan är ett rätt väg att gå, trots att det går långtsamt och är svårt att mäta resultat.

– Vad är alternativet? Det kräver tålamod, värderingar och nyfikenhet för att upptäcka nya sätt och nya lösningar. Om vi slutar mötas och slutar vara nyfikna på varandra då blir det kaos.

Lyssna på Människor och tro om religionsdialogens kraft och svaghet

 

Se avslutningen på ärkebiskopens möte