Minnesceremoni inledde interreligiöst möte i Malmö 

Nyhet Publicerad Ändrad

Med bön, ljuständning, musik och vittnesbörd högtidlighöll judiska, kristna och muslimska representanter Förintelsens minnesdag. Ceremonin inledde interreligiöst möte med mänsklig värdighet i fokus.

Just nu befinner sig ett 70-tal särskilt inbjudna deltagare från 15 europeiska länder i Malmö och på mötet ”Keeping our humanity – for we were strangers once”. Mötet ingår i programmet En värld av grannar som ärkebiskop Antje Jackelén tagit initiativ till. I fokus står några av dagens ödesfrågor: migration, integration och hur religioner kan samverka för ett fredligt och socialt hållbart Europa. 

Mötet inleddes på måndagskvällen med en ceremoni på Förintelsens minnesdag, 75 år efter befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Med bön, ljuständning, musik och vittnesbörd högtidlighöll judiska, kristna och muslimska representanter minnet av de miljoner som mördades av nazisterna. 

Ärkebiskop Antje Jackelén betonade i sitt tal att antisemitismen varken startade 1933, när nazisterna tog makten i Tyskland, eller upphörde vid krigsslutet 1945, och hon påminde också om andra grupper som drabbades av det nazistiska dödsprogrammet, som romer, polacker, homosexuella och handikappade. 

– Den 27 januari är en dag då vi måste konfrontera och stå upp mot alla ideologier som ifrågasätter mänsklig värdighet. Varje hatbrott är ett angrepp på mänsklig värdighet. Och det är också temat för vår samling de här dagarna: att bevara vår mänsklighet! 

Mötet i Malmö pågår till på torsdag. Arbetet inom programmet Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar fortsätter sedan, med målet att skapa ett interreligiöst europeiskt nätverk för och med människor på flykt.