Just nu pågår debatten om vad som är en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Det är bra och nödvändigt, men migrationspolitiken måste också vara långsiktigt human. Framtida generationer kommer inte bara fråga sig om vår generations migrationspolitik var ekonomiskt och organisatoriskt hållbar, utan också om den var mänskligt hållbar.
Migrationsfrågorna är många och mycket komplexa och vi hyser stor respekt för arbetet med en ny migrationslag. Samtidigt måste ansvar tas för den akuta situation som råder. Dit hör situationen för de ca 7 500 ungdomar som idag eller tidigare har omfattats av gymnasielagen. Genom det svenska regelverket har de kommit att utsättas för osäkerhet och lidande. Därför är det samhällets ansvar att reda ut situationen.
Förslaget till ny migrationslag öppnar visserligen möjligheten för dessa ungdomar att prövas gentemot ”humanitär skyddsgrund”, men bedömare tror att mycket få av dem vid en sådan prövning kommer att få uppehållstillstånd. Därför vädjar vi till riksdagspolitikerna att genom en amnesti lösa den allvarliga situationen för denna lätt urskiljbara grupp så att de får stanna i Sverige. Amnesti är en form av nåd. Instrumentet ligger i de folkvaldas hand och är ett sätt att sätta stopp för den ovärdiga hanteringen av dessa unga.
En av Jesu centrala liknelser är berättelsen om den barmhärtige samariern. Han stannade vid vägkanten och hjälpte en slagen som tillhörde ett annat folk. Han gjorde det inte för egen vinning utan för att det var en medmänniska. Folk frågade Jesus: ”Men vem är då min medmänniska”. Jesu svar går att sammanfatta med orden: ”Gör som den barmhärtige samariern”.