Någon vilar händerna på en käpp.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Medarbetares drivkrafter

Publicerad Ändrad

Vad är din kraftkälla i din vardag på jobbet? Vilken är din viktigaste arbetsuppgift? Sex medarbetare runt om i landet berättar vad som bär dem och motiverar i arbetet.

Möt medarbetare i kyrkan

Nainen hymyilee ja katsoo kameraan.
Foto: Jonatan Edlund

SIRKKU AALTO

Diakon bland sverigefinländare i Södertälje pastorat sedan 2019.

Din viktigaste arbetsuppgift 

Som diakon är min viktigaste arbetsuppgift att möta en människa och lyssna och stödja henne i både själavård och i ekonomiska frågor. Det är också glädje att hålla finskspråkiga andakter och olika mötesplatser för dem som är daglediga, samt hålla finsk kultur levande med hjälp av musik och till exempel dikter. 

Vad bär dig i vardagen? 

I min fritid kopplar jag av genom att umgås med min familj och träffa vänner. Jag läser och lyssnar på musik, ofta finsk. Bön och tillit att den himmelske Fadern leder mig hjälper att orka så väl i ljusa som mörka dagar.

Silmälasipäinen vaalea nainen katsoo kameraan.
Foto: privat

MERJA KORHONEN

Nyanställd diakon för sverigefinländare i Västerås. Kommer från Kainuu, östra Finland.

Din viktigaste arbetsuppgift

För mig är det viktigast att få tjäna människor i mitt arbete. Det är också viktigt för mig att få använda min egen personlighet och mina erfarenheter. Guds kärlek bär och när man uppmuntrar andra få man också erfara att församlingens böner bär en själv. 

Vad bär dig i vardagen? 

Filmer och ljudböcker är mitt sätt att koppla av. Böcker och berättelser ökar också förståelsen av andra människors olika livssituationer och val.  

Aurinko paistaa naisen kasvoihin ja tämä hymyilee.
Foto: Eeva-Liisa Kettunen

MERJA BAHLSTEN

Församlingsassistent bland de sverigefinska äldre i Caroli församling i Borås sedan två år.

Din viktigaste arbetsuppgift 

Jag aktiverar äldre människor på olika sätt. Vi har mötesplats Olotupa öppen tisdagar och torsdagar klockan 10-12.30. Där möter man bekanta, fikar och pratar med varandra. Jag bjuder in gäster för att berätta om ämnen som intresserar äldre. Mötena avslutas med en andaktstund. 

Vad bär dig i vardagen? 

Jag promenerar varje morgon före arbetet. Då berättar jag om mina tankar för Gud. Jag ber kraft och visdom för mitt arbete. Dessa ”bönepromenader” ute i naturen är min kraftkälla. 

Silmälasipäinen mies istuu sohvalla ja katsoo hymyillen kameraan.
Foto: Anna Toivonen

KIMMO TUOMAALA

Kyrkomusiker i Trollhättan, född i Göteborg och har arbetat som kyrkomusiker i 13 år. 

Din viktigaste arbetsuppgift 

För mig är människorna det allra viktigast i arbetet – alla olika mänskliga möten i glädje och sorg. 

Vad bär dig i vardagen? 

Det som ytterst bär är tilliten till att hela livet finns i Guds goda händer. Att laga mat är Kimmos avkoppling i vardagen. Han gör olika sorters maträtter vid de olika årstiderna.

Naispappi hymyilee ja tuuli pyörittää hiuksia.
Foto: Jonatan Edlund

LENA-MARIA OIKARINEN

Stiftsadjunkt i Härnösands stift sedan juni 2022. 

Din viktigaste arbetsuppgift

Min allra viktigaste uppgift just nu gällande det finska arbetet är rekrytering av medarbetare till sverigefinska telefonsjälavården (Papu). 

I övrigt är det viktigaste att lyfta och stärka själavårdens plats i kyrkan på olika sätt. Jag är också samordnare för jourhavande präst och har också andlig vägledning som arbetsuppgifter. Själavården är viktig för mig. 

Vad bär dig i vardagen? 

Jag har en hund, Whippet-valp och har fullt upp med henne. Sången och tecknandet har följt mig hela livet. När jag slutar med det vet jag att det är dags att dra i handbromsen. Då har det blivit för mycket jobb. 

Mies hymyilee, taustalla tiilirakennus.
Foto: Eeva-Liisa Kettunen

ANSSI ELENIUS 

Präst i den finländska församlingen i Norge, som är Finlands kyrkas utomlandsförsamling i Norge, sedan 2015. 

Din viktigaste arbetsuppgift 

Dop, bröllop och begravning i olika delar av Norge. Jag träffar finländare och deras närmaste också vid finländska gudstjänster. 

Som finländarnas präst reser jag till församlingsmedlemmar i Norge. Dessutom är jag ansvarig för några trossamfundets förvaltnings- och kommunikationsuppgifter. 

Vad bär dig i vardagen? 

Naturen och vandring är uppfriskande. Dessutom tycker jag att det är väldigt spännande att träffa olika människor och ha möjligheten att arbeta på många olika språk varje dag.